EYT'de kadın ve erkek emeklilik yaşında 1 yıl fark olacak

EYT'de kadın ve erkek emeklilik yaşında 1 yıl fark olacak
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da yaş sınır olmayacağı bilgisi aktarıldı. EYT düzenlemesi ile birlikte yaş şartında 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşını doldurmuş sigortalılığı başlayan kişiler 2023 yılında emekli olacak.

EYT'de kadın ve erkek emeklilik yaşında 1 yıl fark olacak - Vatandaşların emeklilik için merak ettiği yaş sınır kamuoyuna yansıdı. EYT düzenlemesiyle birlikte 8 Eylül 1999 ve öncesi giriş sağlayan 18 yaşını doldurmuş kadın 2023'de 42, aynı yaş ve tarihte işe başlayan erkeğin 43 yaşında emekli olabileceği paylaşıldı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yıllardır çözümünü bekledikleri sorun nihayet yeni yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ortadan kalkıyor. Aralık ayında Meclis'e intikal edecek EYT, Bakan Nebati'nin açıklamasına göre, 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek.

Vatandaşların gözü kulağı Meclis'e intikal edecek EYT düzenlemesine çevrildi. Yanıt arayan başlıklar yaş, prim ve sigortalılık detayları da netleşmeye başlayacağı güne az kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yürüttüğü çalışmada taslak metinde yaş sınırı bulunmadığı söyleniliyor. 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşına giren kadın, sigortalı işe başladığı andan 2023 kadar geçen süre içinde hizmet ve sigorta süresini fazlasıyla yerine getirmesi halinde 42 yaşında emekli olacak. Aynı yaş ve tarihte işe giren erkek için de geçerli olan şartlar sağlanıldığında 43 yaşında emekliliği hak kazanacak.

HİZMET SÜRESİ ÖNEMLİ

Çalışmalara göre, söylenilen yaş grubunda çok fazla kişinin olmadığı ancak EYT'nin yaş ortalama 49.9 olarak hesaplandığı paylaşıldı. Taslakta borçlanma kapısı açık tutulacak. EYT'liler koşulları yerine getirdiği an emekli olacak. 25  yıllık hizmet süresi Nisan 2023'de dolduran bir kişi o tarihte emekli olacağı açıklandı. Aylık alacakları tutarda değişkenlik olmayacak.

Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta yaş sınırı bulunmadığı, prim ve yıl şartı değiştirilmeden masada geniş kapsamlı ele alınan EYT'de kadınlar 20, erkeklerde 25 yıl şartı aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi işe giren sigortalılarda istenilen hizmet süresi belli oldu.

2023 Ocak ayında EYT yürürlüğe girdiğinde 24 yıl hizmet süresini dolduran bir kadın 42 yaşında emekli olacak. 43 yaşında erkek, 25  yıl hizmet süresini yerine getirdiğinde emekli olma hakkını elde edecek. Böylelikle emekli aylığı alma hakkı elde edilecek.