22 milyon kiracı için duyuru yapıldı! Emsal karar çıktı geriye dönük tüm kira ödemeleri alınabilecek

22 milyon kiracı için duyuru yapıldı! Emsal karar çıktı geriye dönük tüm kira ödemeleri alınabilecek
Türkiye'de kiracılar için Yargıtay tarafından emsal karar resmen gündeme düştü. Bu doğrultuda kiracıların geriye dönük ödemeleri alınabileceği ifade edildi.

22 milyon kiracı için duyuru yapıldı! Emsal karar çıktı geriye dönük tüm kira ödemeleri alınabilecek - Türkiye'de kiracılar için Yargıtay tarafından emsal karar resmen gündeme düştü. Bu doğrultuda kiracıların geriye dönük ödemeleri alınabileceği ifade edildi. Türkiye'de yeni yıl ile birlikte artan konut ve kira fiyatları sonrası vatandaşlar zorlu günlerden geçmeye devam ediyor. Bu doğrultuda devlet tarafından yürürlüğe koyulan kira zam sınırı sonrasında ev sahiplerinin kiracılara zorluk çıkarmaya devam ettiği bildirildi.

Konutta kira artışı bilindiği üzere yüzde 25 ile sınırlı kalındı. Yürürlüğe giren yasa ile birlikte kiracı ve ev sahiplerinin de tartışmaları sona ermezken yüzde 25'ten fazlasını vermek istemeyen kiracı ve ev sahipleri de karşı karşıya geldi. Bu konu ile ilgili de Yargıtay'dan kiracıları ve ev sahiplerini derinden ilgilen önemli karar resmen geldi. Bu doğrultuda yasal sınır olan yüzde 25 üzerinde kira artışı yaşanması durumunda kiracılar; geriye dönük olarak arada yer alan farkı ev sahiplerinden talep edebilecek.

Yeni yıl ile birlikte artan enflasyon da kiraları fahiş biçimde artırdı. Kiracı ve ev sahipleri bu süre zarfı içerisinde yaşadıkları anlaşmazlıklar ile birlikte mahkemelik olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında kira artışlarına getirilmiş olan yüzde 25'lik sınırlama sonrası çoğunlukla uygulanmadığı bildirildi. Yargıtay, aldığı bildirilen bu yeni karar ile birlikte de bu duruma dikkat çekecek bir çözüm getirdi.

GERİYE DÖNÜK ÖDEMELER TALEP EDİLEBİLECEK

CNN Türk’te yer alan habere göre, yüzde 25'lik kanuni artış talebi olan bu kira bedelinin de fazlası ödendiği takdirde geriye dönük olarak da fazlası talep edebilecek.

"YARGITAYIN BU KARARI EMSAL NİTELİKTE"

Kararın emsal olmasını beklediğini belirten Karslı, “Bu fahiş fiyatları, bedelleri ödeyemeyen kiracılar, kirayı vereni de mağdur edecek. Hukuka uygun davranılmasını sağlamak için hukuk kuralı ihlal eden sözleşmeler geçersizdir diye hüküm de mevcut aynı madde içerisinde. Kiracılar, ödedikleri fazlayı belirsiz alacak davasıyla geri alma imkanına kavuşacaklar bu Yargıtay kararını emsal göstermek suretiyle” ifadelerini kullandı.