Taksi şoförlerini ilgilen o karar Yargıtay'dan çıktı! 45 saati aşan çalışmalarda mesai şartı

Taksi şoförlerini ilgilen o karar Yargıtay'dan çıktı! 45 saati aşan çalışmalarda mesai şartı
Milyonlarca taksi şoförünü ilgilendiren karar Yargıtay'dan çıktı. Ticari taksi şoförlerini ilgilendiren o kararda 45 saati aşan çalışmalarda fazla çalışma ücretinin alınabilmesi kararı verildi.

İş Mahkemesi'ne başvuruda bulunan ticari taksi şoförü bir genç, senelerce saat 15.00 ve 03.00 arasında şoförlük yaptığını iddia ederek taksi plakası sahibinden davacı oldu. Bunun ardından ise davacı taksi şoförü ise ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatları ile çalışma ve yıllık ücret izinlerinin davalıya verilmesi kararının iptalini istedi. 

Davalı plaka sahibi konu ile ilgili taksi şoförünün hasılat yolu ile işleri yürüttüklerini bu nedenle de işçi vasfı taşımadığını iddia etti. Mahkeme ise ticari taksi şoförlerinin işçi vasfı olduğunu ifade ederek bu noktada da günlük olarak çalışan şoförlerin aynı oranda plaka sahibine vermesi gerektiğinin bilindiği bu oranın değişmediğini ifade etti. Bununla birlikte de ticari taksi sahibinin günlük kendisinin aldığı miktardan ayrıca şoföre fazla çalışma ücreti ödemesi halinde fazla çalışmanın tamamen kendi aleyhine olacağı vurgulandı.

KONU YARGITAY'A TAŞINDI! 

Yargıtay'a taşınan konu hakkında merak edilenler devam ederken karar varıldı. Verile karar şu şekildeydi, 

"Davacı; davalıya ait takside şoför olarak çalıştığını ve fazla mesai yaptığını iddia etmiş, iddiasını ispat amacıyla tanık deliline dayanmış ve davacı fazla mesai yaptığını tanık beyanlarıyla ispatlamıştır. Hasılata bağlı günlük yevmiyeli olarak çalışan işçilerin yevmiyelerinin miktarı günlük çalışma süresine bağlı olup, ne kadar çok çalışırsa yevmiye artacağından çalışılan tüm saatlerin normal ücreti yevmiye içerisinde alındığından fazla çalışma ücretinin zamsız tutarının yevmiyenin içinde ödendiği kabul edilerek fazla çalışma ücretinin sadece%50 zamlı kısmı hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır. Bu nedenle dosyada mevcut bilirkişi raporu bir değerlendirmeye tabi tutularak, fazla çalışma ücretinin sadece yüzde 50 zamlı kısmı hesaplanıp, makul oranda bir takdiri indirim yapılarak, fazla çalışma ücretinin hüküm altına alınması gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile talebin reddi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir." 

45 SAAT DETAYI 

Her ne kadar verilen kararda fazla çalışma ücretinin doğru bulunmadığı belirtilse de taksicinin alacağı ücretin de doğru hesaplanması amacı ile 45 saat detayına şu şekilde dikkat çekilmiştir, 

"Bu itibarla, hasılata bağlı günlük yevmiyeli olarak çalışma sisteminde, haftalık 45 saati aşan bir çalışması bulunması durumunda işçinin fazla çalışma ücretine hak kazanacağı kabul edilmelidir. Diğer taraftan, işçinin çalışma süresi arttıkça geliri de artış göstereceğinden, fazla çalışma ücretinin zamsız tutarının yevmiyenin içinde ödendiği kabul edilerek fazla çalışma ücretinin sadece yüzde elli zamlı kısmı hesaplanmalıdır. .Bu itibarla, dosya çerçevesindeki deliller, yapılan işin niteliği ve tanık beyanları dikkate alındığında davacının fazla çalışma yaptığı anlaşıldığından, mahkemece davacının haftalık kaç saat fazla çalışma yaptığı belirlenmeli, daha sonra fazla çalışma ücretinin sadece yüzde elli zamlı kısmı hesaplanmalı ve hesaplanan miktardan da karineye dayalı makul oranda indirim yapılarak karar verilmelidir. Hal böyle olunca Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır."

Alınan bu karar ile birlikte yüz binlerce taksi şoförü olarak çalışan kişi ve plaka sahiplerini ilgilendiren karar verilmiştir.