Gıda krizi büyüyor mu? Gıda fiyatları bir anda yükselebilir işte fiyatların yükseleceği tarih

Gıda krizi büyüyor mu? Gıda fiyatları bir anda yükselebilir işte fiyatların yükseleceği tarih
Dünya'da sürekli olarak artan ihtiyaçlar ve bunun karşısında üretimin yetmemesi ile birlikte gıda krizi ortaya çıkacak gibi görülmekte. Yetkililer gıda fiyatlarının yükselebileceğini belirtti.

Ülkemizde ve dünyada sürekli olarak artan gıda fiyatları nedeniyle tüm insanlar zor durumlar geçirmeye başladı. Fiyatların yanı sıra istediği ürünü de bulamayan kişiler durumdan şikayetçi olmaya başladı. Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi tahıl koridoruna rağmen gıda fiyatlarında kış öncesinde büyük bir yükseliş yaşanabileceğini belirtti. 

"Tavsiyem Savaşı Durdurmaları"

DÜNYA'ya konuşan Solskyi, ülkelerin kış ayı öncesinde stok için deposuna fazladan ürün almasıyla birlikte gıda sorunuyla karşılaşılabileceğini ve bu durumun fiyatlara yansıyabileceğini aktardı. Kış öncesinde stok yapmayı isteyen ülkelere karşı uyarıda bulunan Solskyi, sert geçecek bir kışa yaklaşırken ülkelerin bu tutumunun normal olup olmadığı sorulduğunda; "Ülkelere benim tavsiyem savaşı durdurmaları olacaktır. Bunu savaş halindeki bir ülkenin bakanı olarak söylemiyorum" cevabını verdi.

Tahıl koridoru sayesinde taşınan gıda miktarının 1,5 milyon tonu geçtiğini belirten Solskyi, gerçek kapasitenin 5-6 milyon ton olduğunu belirterek lojistik ve güvenlikle ilgili sorunların ortadan kaldırılmasıyla birlikte kapasitenin tamamına ulaşılabileceğini aktardı. Ellerindeki tahıl koridorunun bir sorun yaşanmadığı sürece 1 yıl daha tahıl sevkiyatına devam edebileceğini açıkladı. Solskyi, Ukrayna'nın elindeki tarım arazilerinin yüzde 23 ila yüzde 25'e kadar azaldığını belirtti. Solskyi'ye tahıl konusunda gündeme gelen sorular da yöneltildi. 

Gıda Fiyatları Yükselecek mi?

-Ağustos ayının başından bu yana 1 milyon tondan fazla Ukrayna tahılı sevk edildi. Tabii ki bu, küresel gıda pazarına katkısı açısından önemli bir miktar, ancak mevcut seviyenin çok üzerine çıkarılması gerektiğine dair bazı çağrılar var. Buradan ihraç ettiğiniz miktarı artırmak için herhangi bir plan var mı?

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, "Tahıl koridoru aracılığıyla bugüne kadar sevk edilen Ukrayna tahılının miktarı 1,5 milyon tonu (1 milyon ton değil) geçti. Bunun büyük bölümünü mısır (973.000 ton), buğday (221.700 ton) ve ayçiçek yağı (54.299 ton), geri kalanını ise diğer tarım ürünleri oluşturdu. Esasında burada aylık 5-6 milyon tonluk bir kapasite söz konusu. Lojistik ve güvenlikle ilgili belirli koşullar karşılandığı takdirde bu potansiyelin tamamına ulaşabiliriz. Ukrayna'nın Ağustos ayında diğer kanallarla birlikte gerçekleştirdiği toplam tahıl ve tarım ürünü ihracatı 4,5 milyon ton oldu." ifadelerini kullandı. 

Yapılan açıklamaya göre kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte gıda fiyatları yükselebilir. Ülkelerin kış ayı için stok ürün almasının yanlış olduğunu belirten Solskyi, stok yapılması halinde fiyatların daha da artacağını belirtiyor.