Ev sahiplerinin yeni zam talebi gündemde! Yeni zam oranı % kaç olacak?

Ev sahiplerinin yeni zam talebi gündemde! Yeni zam oranı % kaç olacak?
Kiraya yüzde 25 sınır getirilmesinden sonra geçen dönem boyunca kira için ara dönem artışı isteyen mülk sahibi sayısı günbegün artmaya devam ederken, ev sahipleri sadece tek bir nedenle mülk kiralarına yüzde 25 üstünde zam uygulaması yapabilir...

Sektör yetkilileri tarafından açıklanan bilgiye göre, yasa kapsamında belli şartlar doğrultusunda mülk sahibi sektör yetkilileri tarafından belirlenen oranın üzerinde artış isteyebileceği gibi kiracının tahliyesini de talep edebilir. “Peki mülk sahibi hangi nedenlerle kirayı üst limit üzerinden artırabilir?” sorusunun cevabı ve tüm detaylar işte sizlerle...

Mülk sahiplerinin, “ya artışı kabul et ya da evimden çık” deme hakkı bulunmaktadır

Mevcut kira artış oranı beğenmeyen mülk sahipleri kiraya verdikleri mülkte oturan kiracılarına, bu tutarı ödemiyorsan evimden çık’ demeye başlarken, sektör yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, mülk sahipleri geçerli bir nedeni olmaması durumda zammı kabul etmedi diye kiracıya tahliye talebinde bulunamaz.

Yalnızca, mülk sahibi kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı doğrultusunda kiracının tahliyesini talep edebilir. Bunu da yanlış kullanan bazı kötü niyetli kişiler olsa da ‘ben oturacağım’ ya da ‘çocuğum gelecek’ gerekçesiyle tahliye talebinde bulunan mülklere, yasalara doğrultusunda, ihtiyacım var denildikten sonra, bu gerekçe boşaltılan mülk, bir başkasına üç yıl süreyle kiraya verilmez. Kiraya verilmesi durumunda ise eski kiracıya tazminat ödeme hakkı doğmaktadır.

Kirada oturulan mülk satılması durumunda ise mülkün yeni sahibi, kendisi ya da ailesi yaşayacaksa tahliye talep edebilir. Bunun dışında, eski kiracı çıksın, ben evi daha yüksek fiyatla başkasına kiraya verim demek gibi bir hakkı bulunmamaktadır.

Mülk sahibi sadece, 10 yıl sözleşme süresi dolan kiracıları gerekçe göstermeden tahliye talebinde bulunma hakkına sahiptir.

5 yılı dolduran kiracıya, yeni kira sözleşmesi yapılabilir!

Mülk sahibi 5 yılı dolduran kiracısı için ‘kira tespit davası’ açabilme hakkına sahiptir.  Bunu da yetkili merciler aracılığıyla ‘Kira bedelinin yeterli olmadığını, belirlenen tutarın yeniden gözden geçirilmesi talep ediyorum’ diyerek dava açması yeterli olacaktır. Dava sonucunda mülk kirası, bilirkişi inceleme yaptıktan sonra, bölge ortalaması incelenerek, örnek kira sözleşmeleri ile birlikte, yeni bir kira bedeli belirlenecektir.