Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Cafe restoranlarda yeni dönem başladı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Cafe restoranlarda yeni dönem başladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde önemli değişiklikler yaparak yeni bir düzenlemeye gitti.

Bu değişiklikler, 26 Nisan 2014 tarihli tebliğdeki bazı oranların revize edilmesini içeriyor. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan 'yüzde 8' ibarelerinin 'yüzde 10' olarak değiştirilmesine karar verildi. Bu değişiklikle birlikte, belirli hizmetlerde uygulanan KDV oranı yüzde 10'a yükseltildi.

Yüzde 18 Yerine Yüzde 20

Aynı şekilde, 'yüzde 18' ibarelerinin 'yüzde 20' olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. Böylece, daha önce yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkarıldı.

Lokantalarda Yüzde 1 KDV Önlemi

Tebliğdeki bu değişikliklerle birlikte, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Bu da lokantaların vergi avantajlarından yararlanmasını engelleyecek.

Hizmet Sunan İşletmelerin Durumu

Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Ayrıca, bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Ruhsatsız İşletmeler de Kapsamda

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak.

Bu yeni düzenleme, Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek ve hükümleri Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecek. Bu değişiklikler, vergi politikalarının ve uygulamalarının güncellenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.