Bakan Şimşek duyurdu! Artış yapılmadı: Vatandaş rahat bir nefes aldı

Bakan Şimşek duyurdu! Artış yapılmadı: Vatandaş rahat bir nefes aldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda sektöründe KDV istismarını önlemek amacıyla önemli bir düzenleme yaparak Resmi Gazete'de yayımladı.

Bakan Mehmet Şimşek, lokanta ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklerdeki KDV'lerin artırıldığı yönündeki haberlere açıklık getirerek, "KDV artışı yapılmadı" dedi.

Yanlış Uygulamaların Önlenmesi Hedefleniyor

Yapılan denetimlerde, bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi göstererek KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi. Bu yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçmek amacıyla düzenleme yapıldı.

Hizmet Sunan İşletmelerde KDV Oranları

Düzenleme kapsamında, hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda satılan ürünler için KDV'yi yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) şeklinde hesaplayacak.

Telefonla veya internet üzerinden yapılan satışlar da kapsamda

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda olacak.

Ruhsatsız işletmeler de değerlendirilecek

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilere servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Tebliğ, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek.