Çimentoda deprem fırsatçılığı başladı!

Çimentoda deprem fırsatçılığı başladı!
6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası çimentoda deprem fırsatçılığı başladı. Tüm borsa endeksi düşerken çimento fabrikalarının hisseleri yüzde 21 yükseldi.

Borsa İstanbul borsası, Türkiye'nin güneyini vuran yıkıcı depremlerin ardından Pazartesi sabahından bu yana serbest düşüşte. Gösterge borsa endeksi BIST 100 Salı günü yüzde yedi düştü ancak bir istisna vardı, o da çimento şirketleri.

 egehaber.com salı günü manşetten “Bugün de çimento stokları tavan yaptı. Bu toplum ne zaman bu kadar kötü oldu?” dedi. Son iki günde en az dokuz çimento şirketinin hisseleri yükseldi ve en az 5’i yaklaşık yüzde 21 arttı. Oyak Çimento; Afyon Çimento; Zenciler; ve Çimbeton.

 Ege Haber, 10 ilde enkaz altında kalan insanlar yaşam mücadelesi verirken kendilerinin fırsatçı davrandıklarını söyleyerek yatırımcıları suçladı. Yatırımcılar, önümüzdeki aylarda büyük bir yeniden yapılanma çalışması bekliyorlar ve bu çabayla ilgili olabilecek hisseleri satın alıyorlar.

 Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Salı günü, şimdiye kadar 7 bin 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve Türkiye'nin güneyi ile komşu Suriye'nin geniş bir bölgesinde yıkıma yol açan iki depremin harap ettiği 10 ilde olağanüstü hal ilan etti.

 Pazartesi günkü 7.7 büyüklüğündeki deprem ve saatler sonra neredeyse onun kadar güçlü ikinci bir deprem, hastaneler, okullar ve apartman blokları da dahil olmak üzere binlerce binayı devirdi.

 Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki şehirlerde on binlerce kişi yaralandı veya evsiz kaldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ön değerlendirmelerine göre, Türkiye ve Suriye'deki depremlerden etkilenen toplam insan sayısı 23 milyon veya daha fazla olabilir.

 Türk ekonomist Cem Seymen, depremden sonra borsaların kapalı olması gerektiğini söyledi. Bir diğer iktisatçı Turhan Bozkurt, "Çimento stokları yine tavan, insanlık yine taban" diye yakındı.

 Türkiye'de inşaat sektörü en büyük istihdam kaynaklarından biridir. Ancak Erdoğan'ın son yirmi yıldır altyapı ve konut yatırımlarına öncelik vermesi nedeniyle de tartışmalı. Geçmişte muhalefet Erdoğan'ı çimentoya dayalı bir ekonomi kurmakla suçladı ve hükümetin yandaşlarını daha da zenginleştirdiğini iddia etti.

 “Bu yıkıma neden olan inşaata, çimentoya, betona dayalı ekonomidir. Toplum olduğu gibi devam ediyor” diyen Mimar Ömer Yılmaz, yükselen çimento stoklarına atıfta bulundu. “Değişmek zorunda. O olacak." Dedi.

 kamugündemi.com’a anonim olarak konuşan 35 yıllık deneyime sahip bir tüccar, yatırımcıları korumak ve fırsatçı ticareti durdurmak için yetkililerin borsayı bir süreliğine kapatması gerektiğini söyledi.

 Tüccar, "Ancak, açık tutarsanız, birikimlerinizi korumak için kazanan hisse senedine yatırım yapmanızda yanlış bir şey yok" dedi. “Risklerinizi korumak için piyasaları açık ve çalışır durumda tutmalısınız. Bu tamamen mantıklı.”

 Tüccar, önümüzdeki aylarda satışlarını ve karlarını artırma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle çimento stoklarında spekülatif bir durum olmadığını sözlerine ekledi. "Piyasalarda bir söz vardır, söylentiyi al haberi sat" diye. "Ahlaka aykırı görünebilir ama gerçek bu." dedi.