Tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı

Tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamı elde edildi.

Tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı - Kasım ayı ticaret verilerini açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, tüm zamanların en yüksek rekoru kırıldığını açıkladı. 21,9 milyar dolar ihracat gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, basın toplantısında 85 milyona müjdeyi verdi. En yüksek aylık ticaret verilerine ulaşıldı. 2022 yılı 250 milyar dolar ihracat hedefi şimdiden aşıldığı, hatta hedef rakamın üzerine çıkılacak. 2023 yılında hedeflerin üstüne koyarak en az 300 milyar dolar aşılacaktır.

İHRACAT REKORU KIRILDI

Bakan Muş, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra 10 aylık döneme ilişkin açıklamalarında,

'OECD hesaplamalarına göre reel ticaret artışının 2022yılında %5,4, 2023 yılında %2,9'a düşmesi beklenmektedir. Küresel ekonomide büyüyen borç sorunu bulunmaktadır. Birçok finans kuruluşu önümüzdeki yılın zayıf büyüme ve yüksek borçlanma taleplerini işaret etmektedir. Mali sıkılaşma tek başına enflasyonu düşüremezken, büyümeyi düşürmekte ve borç sorununu tetiklemektedir.

Küresel ekonomide bu gelişmeler yaşanırken ülkemiz Dış Ticaret ve ekonomisindeki büyümeyle dikkat çekmeye devam ediyor. Ülkemiz birçok ülkenin resesyona sürüklendiği dönemde büyümeyi sürdürmeyi başarmıştır.

YÜZDE 5 BÜYÜME ÖNGÖRÜLÜYOR

İkinci çeyrek büyümemiz %7,7 olarak yukarı yönlü revize edilmiştir. İlk üç çeyrekte mal ve hizmet ihracında yaşanan artış ile ihracatın büyümeye katkısı 3,4 puan seviyesinde gerçekleşmiştir. Büyümenin yarısından fazlası mal ve hizmet ihracından kaynaklanmıştır. Türkiye ekonomisi son 9 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydetti. 2022 yılında yüzde 5 büyümeye ulaşılması öngörülmektedir. Dünyanın yüzde 3,1, Çin'in yüzde 3,3 büyümesinin beklendiği ortamda Türkiye ekonomisinin gerçekleştireceği büyüme performansı çok değerli olacaktır.' ifadelerine yer verdi.

En yüksek aylık ihracat değeri Kasım ayında gerçekleşti. Yılık yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar oldu. Ocak Kasım ihracat yıllık yüzde 14 arttı. Böylelikle 231 milyar dolar olarak kaydedildi. Enerji ithalatımızdaki artış 7,7 milyar dolara yükseldi. Toplam ithalatımızın 4'te 1'ini oluşturduğu söylendi. Kasım ayında ithalat 30,7 milyar dolar oldu.