Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi zirve için yarın Ukrayna'ya gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi zirve için yarın Ukrayna'ya gidiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky daveti üzerine yarın Lviv'e gidecek. Gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında üçlü zirve olacak. Masada üçüncü koltuğu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres oturacak. Önemli konuların ele alınacağı 3'lü zirve yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky daveti üzerine yarın Lviv'e gidecek. Gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında üçlü zirve olacak. Masada üçüncü koltuğu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres oturacak. Önemli konuların ele alınacağı 3'lü zirve yapılacak. Batı ülkeleri Türkiye'nin Ukrayna Savaşı'nda oynadığı rol gereği bu savaşı bitirecek ve tarafları birbiriyle barıştıracak bağdaştırıcı ülke ve lider olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görüyorlar. 

Son zamanlarda özellikle İstanbul ev sahipliğinde yapılan toplantılarda Türkiye'nin önemi ve değeri artarak stratejik derinlikte ihtiyaç duyulduğu anlaşıldı. Türkiye önderliğinde imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması dünyanın boğuştuğu 'gıda krizi' sorununu ortadan kaldıracak. Kısa süre içerisinde eski düzenin yeniden onarılacağı ve devletlerin ihtiyaçlarının giderileceği öngörülerek adımlar atıldı. Ama Rusya'nın taraf olduğu imza attığı anlaşmaya uymayarak Ukrayna'ya ait tahıl lojistik merkezlerini imha ederek yola çıkması gereken onlarca geminin batırılmasına neden oldu. Aynı zamanda tahıl ürünlerinin sağlıklı biçimde depolandığı alanlarda yok edildi. 

ABD Merkezli köklü dış politika dergisinde ana başlık, 'Türkiye, Batı'ya diplomasi dersi verdi' oldu. Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda oynadığı rol taraflar arasında kurduğu ilişki sayesinde küresel veya bölgesel aktörlerin yapması gereken uygulamaları tek başına yaparak stratejik derinlikte konumunun bir kez daha yerini hatırlattı. Ukrayna ile güvenlikten Rusya ile enerji iş birliğine ve Kiev ile Moskova arasında diplomatik arabuluculuk yapmaya kadar birçok cephede yer aldı. Tüm bunları bağımsız olarak gerçekleştirdi. Türkiye'nin en önemli rolü, Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl ve gıda tedariki sorununda arabuluculuk yapması oldu. Ankara'nın yaklaşımı, Rusya ile nasıl başa çıkılacağı konusunda Batı'ya ders verdi. 

ABD öncülüğünde hareket eden Batı ülkeleri çıkarlarına ters düşen hareketler meydana geldiğinde tüm olanaklarını masaya ve sahaya sürerken, Ukrayna Savaşı'nda karşılarında yer alan İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar ideolojik fikri çatışma içerisinde bulunduğu aktörden dolayı sadece arka planda yaptırım ve ambargo kararları alarak uygulamaya koymaya çalıştı. Türkiye, hiçbir ülkenin yapmadığını yaparak iki ülkeyle ilişkilerini bozmadan her iki tarafla ilişkilerini farklı alanlarda sürdürmeye devam etti.