Konut sektörünü canlandıracak kampanya geliyor! Alt orta üst gelir için 0.69 - 1.20 faizli kredi!

Konut sektörünü canlandıracak kampanya geliyor! Alt orta üst gelir için 0.69 - 1.20 faizli kredi!
Türkiye'de konut üreticilerinin kilitlenmiş olduğu konut kampanyasına dair detaylar gündeme bomba gibi düştü.

Konut sektörünü canlandıracak kampanya geliyor! Alt orta üst gelir için 0.69 - 1.20 faizli kredi! Türkiye'de konut üreticilerinin kilitlenmiş olduğu konut kampanyasına dair detaylar gündeme bomba gibi düştü. Vatandaşların alt, orta ve üst gelir için üç farklı faiz oranı bulundurması ve kampanyaya ait faiz oranlarının da 0.69 ila 1.20 arasında olması öngörülüyor. Bu süreçte konutu canlandıracak kampanya da Aralık itibariyle başlayacak. 

Ülke genelinde hem konut kredi faizlerinin yükselmesi hem de bu süreçte verilen kredi miktarlarının en fazla 300 bin TL bandında yer alması ülke genelinde konut satışlarını sert şekilde düşürürken bu süreçte sektörün gözü kamunun başlatacağı kampanyaya çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından hazırlanacak olan kampanyaya dair de 12 Kasım'da müteahhitler ile bir araya gelinerek tüm yanıtlar alındı. Sektörde edinilen bilgiler doğrultusunda Aralık ayında çıkması beklenen kampanyada, kamu bankaları öncülüğünde kişilere de krediye ulaşma imkanları sunulacak.

Kredilerde alt, orta ve yüksek gelir gruplarına göre de üç farklı seçeneğin yer alacağı bu kampanyada faiz oranlarının yüzde 0,69 ila 1,20 aralığında yer alması beklenmekte. Kampanyada düşen yerli talebin yeniden artması ve sektöründe yeni yılda 2-3 ay hareketli geçerek inşaat için bekleyen projelerin de start vermesi beklenmekte.

FAİZLER DÜŞECEK

Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, sektörün toplantıda krediye erişimde yaşanan sıkıntıları dile getirdiğini belirtti. Uçar, “Sektöre yönelik yeni pakette gelir gruplarına göre üç farklı faiz sistemi olacak. Faiz oranlarının 0.69’dan başlayıp, 1.20’ye kadar gelmesi bekleniyor” dedi.

BDDK tarafından kısıtlamayı getirmeden 4 - 5 ay kadar ki süreçte yerli talebi olduğunu açıklayan Invest Yönetim Kurulu Başkanı, "Yerli talebinde hesap şuydu, ‘enflasyon yüksek, krediler uygun, gelin gayrimenkul alalım’ idi. Böylece hem para kazandırılır, hem de barınma ihtiyacı karşılanır." diyerek krediye erişimin mümkün olmadığını iletti.

KAMPANYA ETKİLİ OLACAK

Yeni kredi kampanyasının Aralık ayı itibariyle başlamasını beklediklerini ifade eden Tamer Özyurt, “Bu sefer etkili olacak. Çünkü insanlar enfl asyonun gelecek birkaç yıl yüzde 50’ler seviyesinde olacağını öngörüyor. Dolayısıyla konut kredisinde faizler yüzde 7-10’a denk geleceğinden insanlar bunu kullanmak isteyecek. Çünkü bu enfl asyonda 2,5 milyonluk ev 1 yıl sonra 4 milyon olacak” açıklamasını yaptı.

YERLİ ALIMLARI REKOR DÜŞÜŞTE

Türkiye'de son dönemlerde yerli ve yabancılara yapılan satışların düştüğü ve bu düşüşünde yerli alıcıd daha fazla olduğunu ifade eden Bahattin Uçar, “Yabancıda düşüş yüzde 8 ila 9 arasında iken, yerli müşteride düşüş yüzde 40 civarında. Ancak vatandaşlık bedelinin 250 bin dolar olması da çok doğru değil. Çünkü bu rakama ev aldığında, SGK sisteminden faydalanacak, oy kullanacak. Bu nedenle 400 bin dolara gayrimenkul alamayacak birisine de vatandaşlık verilmesin. Bugün yabancıya satıştaki düşüşün nedeni para transferinden kaynaklanıyor” dedi. Özellikle Rus ve İranlıların Türkiye’ye para transferinden dolayı sıkıntı yaşandığını kaydeden Uçar şöyle konuştu: “Yoksa talep var ancak para girişi olmayınca satış olmuyor. Özellikle Türkiye’nin para ödeme sisteminden (MIR) çıkmasıyla bu sıkıntılar başladı, bu nedenle satışı yapılmış konutları iptal ettik.” dedi.

KAMPANYA BURADA

Konut kredileri ile ilgili kredi paketi açıklanır açıklanmaz bildirim almak için mobil uygulamamızı indirin:

ANDROİD TIKLA

APPLE TIKLA

HUAWEİ TIKLA