Anayasa turu başladı! Yeni anayasa için tarih belli oldu

Anayasa turu başladı! Yeni anayasa için tarih belli oldu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni ve sivil bir anayasa için ilk adımların atıldığı bildirildi.

Kurtulmuş'un, CHP grubuna yaptığı ziyaret ile başlayan görüşmelerde, yeni anayasa çalışmalarının yol haritası üzerinde müzakere edildiği belirtildi.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında ilk görüşmenin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yapıldığı ifade edildi. Kurtulmuş'un, bu görüşmede alınan yol haritasının, diğer siyasi partilerle de müzakere edilerek bir süreç oluşturulması gerektiğini ifade ettiği aktarıldı.

Siyasi Partilerden Görüş Alınacak

Kurtulmuş'un, mayıs ayının sonuna kadar tüm siyasi partilerden usüle ilişkin fikirlerini almayı planladığı vurgulandı. Ayrıca, yaz döneminde siyasi partilerin görüşlerini olgunlaştıracağı ve önümüzdeki yıl Meclis açıldığında müzakere ortamının başlayacağı belirtildi.

"Uzlaşmaya Açık Bir Anayasa Temennisindeyiz"

Kurtulmuş'un DEM Parti grubu ziyaretine ilişkin açıklamalarıyla devam eden süreçte, uzlaşmaya açık bir anayasa temennisinde olduklarını belirttiği ifade edildi. DEM Parti'nin de demokratik anayasa yapım sürecine ihtiyaç olduğu kanaatini paylaştığı aktarıldı.

Saadet Partisi İle Görüşmeler

Kurtulmuş'un ikinci durağı olarak Saadet Partisi'ni ziyaret ettiği kaydedildi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda, genel çerçevenin ve sürecin nasıl ilerletilebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Diğer Siyasi Partilere Ziyaretler Devam Edecek

Kurtulmuş'un, İYİ Parti ziyaretinin ardından diğer siyasi partilere de ziyaretlerinin devam edeceği ifade edildi. Siyasi partilerin anayasa konusuna ön yargısız yaklaşmalarından memnuniyet duyduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir anayasa veya kapsamlı bir anayasa değişikliği yapabilmesi için siyasi partilerin görüşlerini alacaklarını dile getirdi.

İYİ Parti'den Tepkiler

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun, ziyaretlere ilişkin açıklamalarında, mevcut ekonomik sorunlara vurgu yaparak anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları gölgelememesi gerektiğini ifade ettiği belirtildi.