Yeni diri fay hattı bulundu! O şehirde yaşayanlar dikkat

Yeni diri fay hattı bulundu! O şehirde yaşayanlar dikkat
Son dakika haberi: Kayseri'de yeni bir diri fay hattı bulundu. İşte fay hattının etkileyeceği bölgeler ve son bilgiler...

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Kayseri'de diri bir fay hattı tespit edildi. AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Sivas'tan Kayseri'ye kadar uzanan bir fay hattının üzerinde çalışmaların başladığını belirtti.

Belediye'nin Destek Mesajı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, fay hattının bulunması sonrası bir açıklama yaptı. Sarıoğlan İlçesi Tatılı mevkiinde AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle yapılan çalışmalara destek verdiklerini duyurdu. Bölgedeki jeofizik çalışmaların yer radarı ve drone kullanılarak kapsamlı bir şekilde yürütüldüğü belirtildi.

Prof. Dr. Koçbulut'un Açıklamaları

Prof. Dr. Fikret Koçbulut, çalışmaların bir haftadır sürdüğünü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı projeye dahil olduklarını ifade etti. Bu büyük proje, 14 farklı projeden oluşuyor ve AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ile TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Deliler Fayı Üzerindeki Çalışmalar

Sivas'tan başlayıp Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı üzerinde çalışmalar sürüyor. Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'yi kapsayan bu fay hattının paleosismolojik özellikleri inceleniyor.

Deprem Üretme Potansiyeli

Uzmanlar, fay hattının deprem üretme kapasitesini değerlendirecek. Çalışmalar sonucunda, bu fay hattının ne büyüklükte ve ne zaman deprem üretebileceğine dair bilgiler netleşecek.

Diri Fay Hattı Nedir?

Diri fay hattı, tarihsel dönemde deprem üretmiş faylar olarak tanımlanır. Yer kabuğundaki çatlaklar ve kaymalar sonucu oluşan bu fay hatlarının deprem üretip üretmeyeceği, detaylı çalışmalarla ortaya çıkarılacak.