Türkiye resmen çekildiğini duyurdu! 32 yıllık anlaşma sona erdi

Türkiye resmen çekildiğini duyurdu! 32 yıllık anlaşma sona erdi
Türkiye, Soğuk Savaş sonrası Rusya ile Avrupa arasında silah kontrolünü sağlamak için 1990 yılında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'ndan çekildiğini duyurdu.

NATO'nun askıya aldığı Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) Türkiye de çekildiğini duyurdu. Türkiye, 1990 yılında imzalanan ve 1992 yılında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan anlaşmanın 8 Nisan'da durdurulacağını açıkladı.

Erdoğan'ın Kararıyla AKKA Uygulanmasının Durdurulması

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'nın Türkiye ile antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8 Nisan tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına karar verildi.

Soğuk Savaş Sonrası İmzalanmıştı

NATO'nun 31 üyesinin çoğu, Kasım 1990'da Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından, rakiplerinin ortak sınırlara ya da sınırların yakınına kuvvet yığmasını önlemeyi amaçlayan AKKA'yı imzalamıştı.

NATO'nun Kararı: AKKA'yı Askıya Alma

NATO, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesinin ardından Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı Kasım 2023'te askıya almıştı. İttifak ayrıca imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını açıklamıştı.

Rusya'nın Çekilme Kararı

Rusya da 2023 yılında anlaşmadan çekilme kararı almış, Ukrayna'daki savaş devam ederken Moskova'nın bu hamlesi tartışmalara neden olmuştu.