Türkiye için son dakika duyurusu! Almanya resmen duyurdu

Türkiye için son dakika duyurusu! Almanya resmen duyurdu
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin Almanya için her zaman önemli ve stratejik bir ortak olduğunu vurguladı.

Scholz, zirvede Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine dair detaylı görüşmelerin yapıldığını belirtti. Türkiye'nin her zaman kolay olmayan ancak kesinlikle önemli bir stratejik ortak olduğunu dile getiren Scholz, bu ortaklık perspektifinin birçok konuda işbirliği yapılması gereken bir alanı temsil ettiğini ifade etti.

İşbirliği Alanları

Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi, modernizasyonu ve göç konusundaki işbirliği gibi konuların ele alındığına dikkat çeken Başbakan Scholz, bu alanlarda geleceğe yönelik perspektifin önemli olduğunu vurguladı. İyi bir işbirliğinin her iki taraf için de faydalı olduğunu belirten Scholz, bu konuların ele alınmasının önemli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Meselesi ve Arabuluculuk Çağrısı

Scholz, uzun süredir Kıbrıs meselesine ilişkin gelişmeleri iyileştirme çabalarının devam ettiğini aktardı. Birleşmiş Milletler öncülüğündeki arabuluculuk görüşmelerinin yeniden canlandırılması çağrısında bulunan Scholz, konunun derinlemesine ele alındığını ve önemli bir adım olarak değerlendirildiğini belirtti.

Orta Doğu'daki Gerilimi Azaltma Çağrısı

Zirvede İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ele alındığını belirten Scholz, bu saldırının önemine dikkat çekti. Bölgede gerilimi artırmamak adına taraflara itidalli olma çağrısında bulunan Scholz, Brüksel'de bu konuda hemfikir kalındığını ifade etti.

Ukrayna'ya Destek Çağrısı

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna'nın desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Scholz, Ukrayna'nın uzun süreli ve kalıcı destek beklediğini belirtti. Hava savunmasının önemine dikkat çeken Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya destek için çeşitli önlemler aldığını aktardı.

Casusluk İddiaları ve Tutuklamalar

Almanya'da Rus gizli servisi için casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanan kişilere ilişkin konuşan Scholz, bu tür casusluk faaliyetlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Almanya'nın casusluk konusunda sıfır tolerans politikası izlediğini vurgulayan Scholz, bu tür faaliyetlerin önlenmesi için kararlı olduklarını dile getirdi.