Tüketici hakem heyetleri için revizyon çalışması! Birçok kaleme düzenleme yolda!

Tüketici hakem heyetleri için revizyon çalışması! Birçok kaleme düzenleme yolda!
1995 yılında kurulan tüketici hakem heyetleri, bugüne kadar 16 milyondan fazla tüketici uyuşmazlığını karara bağladı. Tüketici hakem heyetinin gerçekleştirdiği bu çalışmalar yargının iş yükünü önemli ölçüde azalttı.

1995 yılında yargının iş yükünün azaltılması adına kurulan tüketici hakem heyetleri için bazı alanlarda revizelerin yapılmasının planlandığı açıklandı. Tüketicilerin mağduriyet yaşadığı durumlarda mümkün olan en kolay ve basit yöntemler ile haklarını arayabilmesi adına revize nelerin yapılacağı belirtildi.

Yapılacak revizeler arasında bürokrasinin azaltılması, elektronik ortamda yapılan başvuruların sayısının artırılması, tüketici hakem heyeti inceleme ve kararsızlığın da zaman ve maddi kaynaklarda tasarrufun sağlanması, heyet kararlarının niteliğinin artırılması, tüm tarafların dosya içeriğinde yer alan bilgilere şeffaf şekilde ulaşabilmesi yer alıyor. Bu kapsamda tüketici bilgi sisteminin altyapısında da bazı revizyon çalışmalarının yapılması planlanıyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL DA YENİLİKLER YAPILMIŞTI

Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun kapsamında geçtiğimiz yıl içerisinde de tüketiciler lehine bazı değişiklikler yapılmıştı. Bu kapsamda tüketici hakem heyetlerine başvurularda parasal limit tüketiciler lehine artırılmıştı. Tüketici hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru parasal sınırı 30 bin liraya çıkartılırken, bu tutar 2023 yılında ise, 66 bin mira olarak belirlendi. Yapılan bu düzenleme ile tüketici hakem heyetlerinin görev alanı genişletilirken daha fazla sayıdaki uyuşmazlık için tüketici hakem heyetlerine başvuru imkanı sağlandı.

HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDENMİYOR

Tüketici Konfederasyon Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketici hakem heyetlerine başvuruların ücretsiz olduğunun altını çizdi ve şu açıklamaları yaptı; ‘’Tüketici hiçbir bedel ödemeden yaşadığı mağduriyetin giderilmesini sağlayabilir. Tüketici hakem heyetlerinin kararı, mahkeme kararı hükmündedir. Hakem heyetleri gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırır. Tüketicinin haklı çıkması halinde de bilirkişi ücreti satıcıya yansıtılır. Tüketicinin haksız bulunması halinde masraflar, devlet tarafından karşılanıyor.’’