Son dakika yanardağ patladı! OHAL ilan edildi

Son dakika yanardağ patladı! OHAL ilan edildi
İzlanda'nın Grindavik kenti yakınlarındaki Fagradalsfjall yanardağının Sundhnukagigar kraterinde bir patlama meydana geldi. Bu patlama, bölge sakinlerinin tahliye edilmesine neden oldu ve felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

Ülkenin güneybatısındaki Fagradalsfjall yanardağının Sundhnukagigar kraterinde yaşanan patlama, İzlanda'daki yanardağ kâbusunu sürdürüyor. Benzer patlamalar daha önce Aralık 2023 ve Şubat 2024'te de gerçekleşmişti.

Tahliye Kararları ve Canlı Yayın Görüntüleri

Patlama sonrasında, insanların bölgeden tahliye edilmesi gerekti ve canlı yayın görüntülerinde lav akıntılarının hızla güneye, yakındaki Grindavik balıkçı kasabasına doğru aktığı izlendi.

İzlanda Meteoroloji Ofisi, "Uyarı: Reykjanes'te bir patlama başladı" açıklaması yaparken, Reykjavik'in Keflavik Havaalanı'nın internet sitesi hem gidiş hem de geliş için açık olduğunu duyurdu. İzlanda polisi, bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini ve patlamanın boyutunu araştırmak için Sivil Savunma otoritesinin bir helikopter gönderdiğini bildirdi.

Bilimsel Değerlendirmeler ve Araştırmalar

Yetkililer, patlamanın boyutunu değerlendirmek üzere bilim adamlarıyla birlikte Sahil Güvenlik helikopter ekibinin bölgeyi incelediğini belirtti. İzlanda Meteoroloji Ofisi, patlamadan dakikalar önce sismik aktivitenin arttığına dair bir bildiri yayınlamıştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Grindavik balıkçı kasabasında tahliye başlatıldı ve bölge sakinlerine acil durum kısa mesajları gönderildi. Bölge halkı, güvenli olana kadar bölgeye giriş yapmamaları konusunda uyarıldı.

Sundhnukagigar Krateri ve Geçmiş Patlamalar

Sundhnukagigar krateri, İzlanda'nın Reykjanes yarımadasındaki Grindavik kasabasının hemen dışında bulunan bir dizi kraterdir. Krater, daha önce 2 bin 500 yıl önce patlama yaşamıştı. Ancak şu anda bölge halka kapalı ve yetkililer, güvenli olana kadar ziyaret edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

2010 yılında, İzlanda'nın güneyindeki Eyafjallajokull yanardağında yaşanan patlamalar, Avrupa'nın geniş bir bölgesine kül bulutlarının yayılmasına neden olmuştu. Bu durum, yaklaşık 100 bin uçuşun durmasına ve yüzlerce İzlandalının evlerini terk etmesine sebep olmuştu.