Son dakika: Merkez Bankası'ndan dövizle borçlanmaya karşı yeni düzenleme!

Son dakika: Merkez Bankası'ndan dövizle borçlanmaya karşı yeni düzenleme!
Döviz kurlarındaki yatay seyir ve TL kredi faizlerindeki yüksek oranlar nedeniyle artan dövizle borçlanmaya karşı Merkez Bankası (TCMB) önemli adımlar attı.

Döviz Kredilerine Aylık Büyüme Sınırı

Merkez Bankası, yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirdi. Bu sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık bir yıl boyunca bloke edilecek. Bu adım, dövizle borçlanmanın kontrol altına alınması için kritik bir önlem olarak değerlendiriliyor.

Döviz Kredi Hacmindeki Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankalarında döviz kredi hacmi 1 Ocak ile 17 Mayıs arasındaki dönemde 15,9 milyar dolar arttı. TCMB'nin bu hızlı yükselişe karşı önlem alması, piyasaların yakından takip ettiği bir gelişme oldu.

TL Kredi Faizleri ve Dövizle Borçlanma Eğilimi

TL kredi faizlerinin yüksek olması ve döviz kurlarındaki yatay seyir, ihracat geliri olan firmaları döviz cinsi kredilere yönlendirmişti. 2018 ve 2021 yıllarındaki döviz kriziyle sarsılan reel sektör, net döviz pozisyonu açığını altı yılda 100 milyar dolardan fazla azaltarak 2023 sonunda 81,5 milyar dolara indirmişti. Ancak son dönemde dövizle borçlanmada hızlı bir artış gözlendi.

Mevduatta Zorunlu Karşılık Artışı

Merkez Bankası, Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu zorunlu karşılıklar 24 Mayıs 2024 tarihinde tesis edilecek. Zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında şu değişiklikler yapıldı:

  • KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korunurken, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü.
  • Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.
  • Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü.