Son dakika bugünden itibaren tamamen yasaklandı! Türkiye genelinde kesinlikle yapılmayacak

Son dakika bugünden itibaren tamamen yasaklandı! Türkiye genelinde kesinlikle yapılmayacak
Türkiye'de 31 Mart günü sandık başına gidilecek ve seçime kısa bir süre kala propaganda serbestliği ile bazı seçim yasakları başladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği ve seçim yasakları artık işlemeye başladı. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de başladı ve seçim yasakları 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Propaganda Yöntemleri ve Kısıtlamalar

Bu süre zarfında, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, çeşitli propaganda yöntemleri kullanarak seçmenlere ulaşabilecekler. Ancak belirli yerlerde ve yöntemlerde kısıtlamalar bulunuyor.

Genel yollar, mabetler ve kamu hizmeti gören binalar dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak. Ayrıca, açık yerlerde ikinci saat sonuna kadar toplu sözlü propaganda yapılması da engelleniyor.

Elektronik İletişim Yöntemleri ve Kısıtlamalar

Vatandaşlara elektronik posta veya telefon mesajları gönderilerek propaganda yapılması yasak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar gönderebilirler.

Seçim süresince basın ve yayın organlarında siyasi parti ve adaylar lehine veya aleyhine yayın yapılması, kamuoyu araştırmalarıyla mini referandumlar düzenlenmesi yasak.

Seçim Gününe İlişkin Yasaklar

Seçim gününe ilişkin yasaklar da belirli kuralları içeriyor. İçki satışı ve tüketimi, eğlence yerlerinin kapanması, silah taşınmaması gibi kurallar seçim günü geçerli olacak.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonlarda seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00'den sonra ise YSK'nin tebliğleri hariç bütün yayınlar serbest olacak.

Bu kapsamda, Türkiye'de seçim süreci boyunca belirlenen kurallara dikkat edilmesi ve yasaklara uyulması gerekiyor.