Salgın hakkında yeni detaylar ortaya çıktı! Bulaşan kişiler dikkat etsin: Yaşam süresi kısalıyor

Salgın hakkında yeni detaylar ortaya çıktı! Bulaşan kişiler dikkat etsin: Yaşam süresi kısalıyor
Dünya çapında yayılan koronavirüs salgınına ilişkin dikkat çeken bir araştırma sonuçları açıklandı.

Ortalama yaşam süresinin analiz edildiği araştırmada, ülkelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresinin azaldığına vurgu yapıldı. Bu durumun koronavirüs salgınının etkilerini net bir şekilde gösterdiği belirtildi.

Salgın Sonrası Değişen Beklenen Yaşam Süresi

Dünyanın büyük ölçüde koronavirüs felaketinden kurtulmasına rağmen, salgın sonrası etkileri hala devam ediyor. Yapılan araştırmada, toplumun önemli bir bölümünün aşılar ve enfeksiyon yoluyla bağışıklık kazanmasına rağmen, beklenen yaşam süresindeki düşüşün dikkat çekici olduğu belirtiliyor.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması

Küresel Hastalık Yükü çalışması kapsamında 1950-2021 yılları arasında 195 ülkede ölüm oranları ve beklenen yaşam süreleri analiz edildi. Araştırmada, özellikle Kovid-19 salgını dönemine odaklanıldı ve salgının beklenen yaşam süresini ciddi şekilde etkilediği ortaya konuldu.

Beklenen Yaşam Süresindeki Azalma

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmada, dünya genelinde beklenen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yılı aşkın azaldığı belirlendi. Bu durumun, geçmişteki yaşam süresi artışlarının keskin şekilde tersine döndüğünü gösterdiği vurgulandı.

"Beklenen Yaşam Süresinde Azalma"

Araştırmacılar, salgının dünya genelinde yetişkinler üzerinde derin etkiler bıraktığını belirterek, "Salgın sırasında ülkelerin ve bölgelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresi azaldı. Bu durum, yeni patojenlerin yıkıcı potansiyel etkilerini ortaya koyuyor" şeklinde açıklamalarda bulundu. Araştırmanın detayları, 'The Lancet' adlı dergide yer aldı.