Oralarda yaşayan binlerce aileye duyuruldu! AYM'den son dakika kararı geldi: Artık yapılmayacak

Oralarda yaşayan binlerce aileye duyuruldu! AYM'den son dakika kararı geldi: Artık yapılmayacak
Gecekondu Kanunu'nda yer alan ve kamu arazilerine yapılan gecekonduların yargı kararı olmadan yıkılmasına imkan veren hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu karar, binlerce kişiyi doğrudan etkileyecek.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin başvurusunda, izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıktırılmasının hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği vurgulandı. Anayasa Mahkemesi de bu başvuruyu haklı bularak, gecekondu yıkımlarının keyfi uygulamalara yol açabileceğine ve mülkiyet hakkını ihlal edebileceğine hükmetti.

Gecekondular İçin Yıkım Tehlikesi Ortadan Kalkıyor

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, kamu arazilerindeki gecekondular için yıkım tehdidini ortadan kaldırıyor. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, gecekonduda yaşayanlar için yasal haklar ve güvenceler sağlanacak.

9 Ay Sonra Geçerli Olacak

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre, gecekonduda yaşayanlar için yasal düzenlemelerin yapılmasına ve yeni bir çözüm modelinin geliştirilmesine olanak sağlayacak.

Gecekondu Kanunu'nda Değişiklik

İptal edilen maddeye göre, kamu arazilerindeki izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıkılmasına izin veriliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu madde yürürlükten kalktı ve artık yıkımlar için yargı kararı gerekecek.