Lassa ateşi kabusu başladı! Can almaya başladı

Lassa ateşi kabusu başladı! Can almaya başladı
Nijerya'nın üç farklı eyaletinde son bir hafta içinde Lassa ateşi vakalarında artış yaşandı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), Ondo, Edo ve Bauchi eyaletlerinde 14 yeni Lassa ateşi vakası tespit edildiğini açıkladı.

NCDC'nin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz hafta içinde Lassa ateşi nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Bu yeni ölümlerle birlikte, ocak ayından bu yana ülkedeki toplam vaka sayısı 1015'e yükseldi ve bu vakalardan 180'i ölümle sonuçlandı.

Tedavi İçin Üç İlaç Belirlendi

Nijerya hükümeti, Lassa ateşi salgınıyla mücadele kapsamında tedavi için üç farklı ilaç belirlediğini duyurdu. Bu adım, hastalığın yayılmasını kontrol altına almak ve etkilenen kişilere hızlı ve etkili bir tedavi sağlamak amacıyla atıldı.

Salgın Kurak Dönemde Artıyor

Lassa ateşi, her yıl kurak sezon olan kasım ve mayıs ayları arasında daha fazla vaka görülmesiyle dikkat çekiyor. 2023 yılı boyunca 674 Lassa ateşi vakası tespit edilmiş ve bu vakaların 102'si ölümle sonuçlanmıştı.

İlk Kez 1969'da Borno'da Görüldü

Lassa ateşi, Nijerya'da ilk kez 1969 yılında Borno eyaletinde tespit edilmişti. Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Batı Afrika ülkesinde de görülen bu hastalık, özellikle fare dışkısıyla temas yoluyla bulaşıyor. İnsanlar arasında da geçiş yapabilen hastalık, ölümcül kanamalı ateşe neden olabiliyor.

Acil Durum İlan Edilmişti

Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019 tarihinde Lassa ateşi salgını nedeniyle acil durum ilan etmişti. Halkın fare ve diğer kemirgenlerle temasını önlemek için çeşitli uyarılar ve önlemler alınmıştı. Yetkililer, halkı bu konuda dikkatli olmaya çağırıyor ve hijyen kurallarına riayet etmelerini tavsiye ediyor.

Halk Uyarılıyor

Yetkililer, Lassa ateşinin yayılmasını önlemek amacıyla fare ve diğer kemirgenlerle temasın engellenmesi gerektiğini belirtiyor. Hijyen önlemlerinin artırılması ve gıda maddelerinin farelerden korunması büyük önem taşıyor.