Japon deprem uzmanı açık açık o 4 ili uyardı! Şiddetli deprem riski var

Japon deprem uzmanı açık açık o 4 ili uyardı! Şiddetli deprem riski var
Siirt'te düzenlenen "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"na Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki katıldı.

Geçirdiği bir kaza nedeniyle sempozyuma koltuk değnekleriyle gelen Moriwaki, dünya ve Türkiye'deki depremler hakkında önemli bilgiler verdi.

Deprem Riski Altındaki Bölgeler

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ileri bölgelerinde bir deprem riski bulunduğuna dikkat çekti. "Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bölgeleri potansiyel deprem riski taşıyor," diyen Moriwaki, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Siirt'te Büyük Deprem Beklenmiyor

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirten Moriwaki, şehirde bugüne kadar 7 büyüklüğünde bir depremin yaşanmadığını ifade etti. Bu nedenle Siirt'te büyük bir deprem beklenmediğini aktardı.

"Deprem Öldürmez, Bina Öldürür"

Moriwaki, Türkiye'de "Deprem Dede" olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözünü hatırlatarak bu görüşe katıldığını söyledi. Yapı denetim sisteminin önemine değinen Moriwaki, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yapı denetiminden geçen binaların hasar aldığını ancak çökmediğini belirtti.

Güvenli Yapılar İçin Denetim Şart

Moriwaki, "Eğer binaları doğru inşa edersek, çökmeyecekler," dedi. Ancak Türkiye'deki yapı stokunun yarısından fazlasının izinsiz olduğunu ve bu yapıların ciddi bir risk taşıdığını vurguladı. "Kontrol ve denetimleri sıkı yapmamız gerekiyor," ifadesini kullandı.

Deprem Tatbikatları ve Yaşam Üçgeni

Konuşmasında deprem tatbikatlarının ve yaşam üçgeninin önemine de değinen Moriwaki, deprem anında hayatta kalma şansını artırmak için bu tür önlemlerin hayati olduğunu belirtti.