Günlük konut kiralama da büyük değişiklikler geliyor! Yayınlanan kararlara göre her şey değişecek !

Günlük konut kiralama da büyük değişiklikler geliyor! Yayınlanan kararlara göre her şey değişecek !
Birçok kimsenin kullanmış olduğu yöntem, günlük konut kiralama da yeni devir geliyor. Günlük konut kiralayan vatandaşların dikkatine!

Resmî gazete de yayınlanan yeni kararlara göre konutların öncelik olarak turizm sektöründe kullanımına yer verildi. Haberimizde günlük konut kiralamaya dair detaylara yer verdik.

Günlük ev kiralama kolaylığı, Resmî Gazete de yayınlanan haberlere göre turizm sektörüne yönlendirilecek. Resmî gazete de günlük kiralanan evler 100 günden az sürecek şekilde kiralanması takdirde turizm sektörüne yönlendirilmesine karar verildi. Resmî gazetede yeni yayınlanan yasaya göre farklı kurallar gelicek. Turizm sektörünün yer aldığı yasada, sektörün önemine yer verilmiş durumda.

Günlük konut kiralamaları için izin belgesi şartı mı var ?

Yeni getirilen ve Resmî Gazetede yayınlanan kanun kapsamında ev sahiplerinin, artık konut kiralaması yapmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alması gerekecek ve bu durum zorunlu. Kanun doğrultusunda Kültür ve Turizim Bakanlığı, izin belgesi verme işlemlerini valiliklerin aracılığı ile yapacağı da gündemde. Bu kapsam doğrultusunda kiralanmış olan konutların girişlerine Bakanlık tarafından nitelikleri belirtilen özel plaketler asılacak. Plaket ücretleri ve izin belgesi ise bakanlık tarafından belirlenecek. Bakanlık büyük bir rol oynadığı yeni kanunda kararlar bu şekilde…

Eğer turizm amacı ile kiralanacak olan konut bir bina içerisindeki daire ise; izin belgesi almak için binada bulunan tüm kattaki konu sahiplerinden oy birliğiyle onay alınacak. Oy birliğinin Bakanlığa ibraz edilmemesi durumunda izin verilmeyecek. Sıkı denetimle devam eden kurallara riayet edilmediği takdirde cezai işlem uygulanacak.

Söz konusu Resmî Gazetede yayınlanmış olan yeni kanun ile beraber; izin belgesine sahip olan konut sahibinin, üçüncü kişilere kiralanması ya da kişinin kendi adına olarak bu konutu kullanılması amacıyla kiralanmış olan konutlarda, turizim olarak üçüncü bir kişiye kiralanma durumu söz konusu olmayacaktır. Yalnızca tüzel nitelikteki kişiler, turizm amacıyla kiralamış oldukları konutları kendi personellerine kullandırma imkanına sahip olacak.

İzinsiz kiralama yapılması takdirde sonuçları ne olur ?

Resmi gazetede yayınlanmış olan yeni kanuna göre izin belgesi bulunmadan kiralanan konutlarda, ev sahiplerine kiraladığı her konut başına 100.000 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ek olarak bu cezaya tabi olan kişilere ise izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmeleri için toplamda 15 gün süre tanınacak. Verilen 15 gün süre içerisinde izin belgesi almadan turizm amaçlı tekrardan kiralama faaliyetlerinde bulunan ev sahiplerine 500.000 TL idari para cezası uygulanacak. Konut sahibinin bu idari para cezasından sonra tekrardan 15 gün izin belgesi almak için süreç tanınacak. Tekrardan 15 gün dolmasına rağmen herhangi bir izin belgesi almayan ve evini turizm amaçlı olarak kiralamaya devam edenler hakkında ise 1 milyon Türk Lirası cezası uygulanacak. Kurallara riayet edilmemesi takdirde cezai işlem ücreti gördüğünüz üzere artmaya devam etmektedir.