Ermenistan ve Azerbaycan Arasındaki Gerginlik Giderek Tırmanıyor!

Ermenistan ve Azerbaycan Arasındaki Gerginlik Giderek Tırmanıyor!
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerginliğin giderek tırmanması nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken , ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesine giden tek doğrudan erişim yolunun ablukaya alınması nedeniyle artan gerilimin ortasında Azerbaycan ile ikili müzakereleri yeniden başlatma adımlarını görüşmek üzere 18 Ocak'ta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Blinken, "Dağlık Karabağ'da Laçin Koridoru'nun bloke edilmesi nedeniyle kötüleşen insani durumdan derin endişe duyduğunu ifade etti." Açıklamada, "ABD'nin kalıcı bir barışa yönelik çabaları ve çok yönlü güçlü ikili ilişkimizi destekleme taahhüdünü de yineledi" denildi.

Blinken ile Paşinyan arasındaki görüşme, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Kremlin'in Moskova liderliğindeki Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (CSTO) Azerbaycan ile Ermenistan sınırına bir heyet göndermeye hazır olduğunu söylemesinin ardından geldi.

18 Ocak'ta Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında konuşan Lavrov, CSTO içinde "Ermenistan'daki mevcut durumla bağlantılı zorluklar olsa da" Rusya'nın Belarus'u da içeren askeri ittifaktan bir misyon göndermeye hala hazır olduğunu söyledi. Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan.

Bu zorluklar, esas olarak Erivan'ın CSTO'nun Azerbaycan'ın eylemlerini kınamasında ısrar etmesi üzerinde odaklanıyor. Erivan, Azerbaycan hükümetini geçen aydan beri yolları kapatan ve kendilerini çevreci olarak tanımlayan protestocuları desteklemekle suçluyor.

Lavrov, "Ermenistan'daki durumla ilgili zorluklar yaşadık, Ermeni dostlarımız orada bir miktar istikrar sağlamak için Azerbaycan sınırına bir CSTO misyonu gönderme gereğini dile getirdiler."

"Bir belge ve görevin parametreleri üzerinde anlaştık... ama bunu kabul etmek mümkün olmadı, çünkü Ermenistan belgenin Azerbaycan'a yönelik sert bir kınama içerdiği konusunda ısrar etmeye başladı."

Ermenistan ablukayı, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ toprakları ve çevre ilçeler üzerinde on yıllardır süren Ermeni-Azerbaycan savaşında bir aydan fazla süren yoğun çatışmaları askıya alan Kasım 2020'de Rusya'nın aracılık ettiği anlaşmanın ağır bir ihlali olarak nitelendirdi.

Bakü'nün 30 yıldır etnik Ermenilerin kontrolünde olan bölgenin büyük bir bölümü ve yedi komşu ilçeyi yeniden ele geçirmesiyle sona eren 2020 savaşında her iki taraftan 7 bine yakın insan öldü.

Ateşkes, bölgeye yaklaşık 2.000 Rus barış gücünün konuşlandırılmasını ve uzun süredir Azerbaycan müttefiki olan Türkiye ile durumun ortak izlenmesini başlattı. Ancak Paşinyan, CSTO'nun Eylül ayında Ermeni ve Azerbaycan güçleri arasındaki sınır çatışmaları sırasında Erivan'a yardım etmeyi reddetmesini eleştirerek etkinliğini de sorguladı.

Ermenistan, Azerbaycan'ı Mayıs 2021'den bu yana bir dizi saldırıda onlarca kilometrekarelik egemen Ermeni topraklarını ele geçirmekle suçluyor. Azerbaycan suçlamayı reddediyor. Lavrov, "Bir CSTO misyonu göndermek istiyorsak, hareket dışarıdan etkilenemez ve özellikle katı olanlar olmak üzere bazı açıklamalar içeremez." Dedi.

Dağlık Karabağ, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmaktadır.