DSÖ sahte ilaçlara karşı uyardı!

DSÖ sahte ilaçlara karşı uyardı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde Tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan Semaglutid sınıfı ilaçların sahte versiyonlarının arttığına dair ciddi bir uyarı yayınladı. Bu ilaçların sahte versiyonları, öngörülemeyen sağlık riskleri yaratabil

DSÖ, özellikle kilo kaybı amacıyla reçete edilen bu ilaçlara olan talebin artmasıyla birlikte sahte ürünlerin de çoğaldığını belirtti. DSÖ'nün Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi (GSMS), 2022'den bu yana tüm dünyada sahte Semaglutid ürünlerine ilişkin raporların arttığını gözlemledi. Bu artış, sahte ilaçların yaygınlaştığını ve ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu gösteriyor.

Semaglutidlerin Kullanımı

Semaglutidler, Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini düşürmek, kardiyovasküler riskleri azaltmak ve iştahı baskılayarak kilo kaybını desteklemek için kullanılıyor. Ancak DSÖ, bu ilaçların yüksek maliyetleri nedeniyle resmi tedavi protokollerinde önerilmediğini ve benzer etkilere sahip daha uygun fiyatlı tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu belirtti.

Güvenli Kullanım İçin Doktor Tavsiyesi Şart

DSÖ, bu ilaçların yalnızca doktor tavsiyesiyle ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiğini vurguladı. İnternet veya sosyal medya üzerinden temin edilen belirsiz kaynaklı ilaçların ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti. DSÖ'nün Temel İlaçlar ve Sağlık Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, sağlık profesyonellerini, düzenleyici kurumları ve halkı sahte ilaçlar konusunda uyardı.