Cumartesi günü ülkemize geliyor! Çok şiddetli yağış olacak: Sonrasında hava 34 derece olacak

Cumartesi günü ülkemize geliyor! Çok şiddetli yağış olacak: Sonrasında hava 34 derece olacak
Nisan ayının yağış açısından olumlu geçtiği, ancak nisan ayının sonlarına doğru beklenen yağışlarda henüz istenilen düzeyde bir artış görülmediği ifade edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, bu durumu detaylı olarak ele aldı.

Mart ayının yağış anlamında olumlu geçmesine rağmen, nisan ayının ortalarında beklenen yağış miktarının henüz gerçekleşmediği belirtildi. Bununla birlikte, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağı öngörüsü yapıldı.

Haftalık Hava Durumu Analizi

Adil Tek, yaklaşan günler için hava durumu analizini sundu. Yarın için kısa bir yağmur geçişi beklendiği ifade edilirken, cumartesi günü Akdeniz üzerinden gelen şiddetli yağışın Ege bölgesi ve Trakya'yı etkisi altına alacağı öngörüldü.

Sıcaklık Tahminleri ve Artış Beklentisi

24 Nisan'dan sonra sıcaklıklarda artışın başlayacağı vurgulandı. İstanbul'da 30 dereceleri, İzmir'de 34, Ankara'da da 32 dereceleri görebileceğimiz belirtildi. Özellikle Antalya'da denizden gelen nem ile hissedilen sıcaklığın daha yüksek olacağına dikkat çekildi.

Yaz Aylarına Dair Öngörüler

Nisan ayında yaşanan yüksek sıcaklıkların yaz ayları için bir ön gösterge olduğu üzerinde duruldu. Mevsimsel iklim modellerine göre, geçmiş yıllardan daha yüksek sıcaklıkların beklendiği belirtildi. Özellikle 2023 yazında yaşanan sıcak hava dalgalarının bu yıl da tekrarlanabileceği ifade edildi.

Mayıs ve Haziran Hava Durumu Tahminleri

Mayıs ve haziran aylarının mevsim normallerinden daha yağışlı geçeceği öngörüsü yapıldı. Ancak, bu yağışların kısa süreli ve şiddetli olabileceği, dolayısıyla riskli yağışlar olarak değerlendirildiği belirtildi. Su baskınları, seller ve yıldırım düşmesi gibi risklerin artabileceği uyarısında bulunuldu.

Kuraklık Riski ve Baraj Dolulukları

Uzun vadede kuraklık riskine dikkat çekildi. Baraj doluluklarının şu an için sorun teşkil etmediği ancak önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalabileceği vurgulandı. Bu durumun önüne geçmek için uzun vadeli planlamaların önemli olduğu belirtildi.