Covid aşısı olanlar dikkat! Yan etkileri açıklandı: Aşılar geri çekildi

Covid aşısı olanlar dikkat! Yan etkileri açıklandı: Aşılar geri çekildi
COVID-19'a karşı geliştirilen AstraZeneca aşısı, dünya genelinde yaşanan yan etkiler nedeniyle geri çekiliyor. İlaç devi, aşının tehlikeli yan etkilere neden olabileceğini belirterek, bu adımı attı.

AstraZeneca, aşının kullanımında yaşanan nadir ancak tehlikeli yan etkilerin farkına varmasının ardından geri çekme kararı aldı. Aşının, aşılanan kişilerde düşük trombosit sayısıyla birlikte kan pıhtılaşmasına neden olduğu belirlenmişti.

Aşının Geri Çekilme Süreci

İlaç şirketi, aşının geri çekilme sürecinin, virüsün yeni varyantlarını hedef alan güncellenmiş aşıların fazlalığı nedeniyle başlatıldığını açıkladı. Bu durum, AstraZeneca aşısına olan talebin azalmasına neden oldu.

İsim Değişikliği

AstraZeneca, 2021 yılında aşının adını Vaxzevria olarak değiştirdi. Aşının 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanılmasına izin verildi ve iki doz halinde uygulandı.

Güvenlik Endişeleri ve Türkiye'nin Tercihi

Türkiye, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları doğrultusunda AstraZeneca aşısını tercih etmedi. Koca, aşının güvenli olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirmiş ve aşının uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini belirtmişti.

AstraZeneca'nın Hukuki Süreci

AstraZeneca, mahkemeye sunduğu belgelerde aşının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul etti. Bu durum, Birleşik Krallık'ta birçok ölüm ve ciddi yaralanmayla ilişkilendirilen Trombositopeni Sendromlu Tromboz (TTS) adı verilen bir durumu gündeme getirdi.

Fahrettin Koca'nın Haklı Çıkışı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AstraZeneca aşısının güvenli olmayabileceğini söylemiş ve Türkiye'nin bu aşıyı tercih etmemesinin doğru olduğunu belirtmişti. Koca, aşının uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini vurgulamıştı.