Almanya'nın Göç Yasa Reformu: Kalifiye İşçilere Yeni Fırsatlar

Almanya'nın Göç Yasa Reformu: Kalifiye İşçilere Yeni Fırsatlar
Almanya'nın yeni göç yasasıyla ilgili her şeyi burada bulun! Kalifiye işçilere yönelik değişiklikler, başvuru süreçleri ve bu büyük değişimin arkasındaki nedenleri keşfedin.

Almanya, nitelikli iş gücüne olan ihtiyacını karşılamak için göç politikalarında önemli değişikliklere gidiyor. Yeni "nitelikli iş gücü göçünü geliştirme yasası", Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamada yürürlüğe girecek. Bu reform, Almanya'da yılda 60 bin AB vatandaşı olmayan işçinin çalışmasına olanak sağlayacak.

Almanya'nın bu adımı, işverenlerin yaklaşık 630 bin açık pozisyonu dolduramaması ve Almanya Federal İstihdam Dairesi Başkanı'nın, ülkenin her yıl 400 bin vasıflı işçiye ihtiyaç duyduğunu açıklamasının ardından geldi.

Bundestag tarafından onaylanan yasa tasarısı, yurt dışından daha fazla göçü teşvik etmeyi hedefliyor. Hükümet, uzun süredir Almanya'yı AB üyesi olmayan ülkelerden gelen insanlar için daha çekici hale getirmeye çalışıyor ve bu reformlarla Mavi Kart kurallarının gevşetilmesi ve puana dayalı bir göçmenlik sistemi getiriliyor.

Yeni yasa, Mavi Kart için gereken maaş sınırını yılda brüt 43 bin 800 euro'ya indiriyor, bu da daha fazla yabancı işçinin Almanya'da çalışma fırsatı bulmasını sağlıyor. Ayrıca, Mavi Kart sahipleri işveren değiştirme, ailelerini Almanya'ya getirme ve AB'de daimi ikamet izni almaya daha kolay sahip olacaklar.

"Fırsat Kartı" (Chancenkarte) adı verilen yeni bir iş arayanlar vizesi de tanıtılıyor. Bu kart, iş arayanların Almanya'ya gelip bir yıl boyunca iş aramalarına imkan tanıyacak. Göçmenlerin en az 6 puan alması gerekecek ve Almanca dil becerileri için asgari gereksinim A2’den A1’e düşürülecek.

Reform, AB dışından gelen çalışanlar için genel olarak daha az engel çıkarılmasını sağlayacak. Nitelikli işçiler, seçtikleri meslekte ve benzer mesleklerde Almanya'da çalışmaya başlama fırsatına sahip olacaklar ve üç yıl sonra daimi yerleşim izni alabilecekler.

Aile birleşimi olanakları da genişletiliyor. Gelecekte Almanya'da eş, çocuklar, ebeveynler ve kayınvalideler de işçilere katılabilecek. Sığınmacılar için de iş fırsatları artacak, ancak bu, 29 Mart 2023'ten önce Almanya'da bulunan sığınmacılar için geçerli olacak.

Bu yasa reformu, Almanya'nın işgücü piyasasını canlandırarak, hem ülke ekonomisine hem de yabancı çalışanlara fayda sağlamayı amaçlıyor. Nitelikli işçiler için yeni kapılar açılarak, Almanya'nın uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.