Af yasasında yeni tarih! Meclis'te ana gündem konusunda gelişmeler

Af yasasında yeni tarih! Meclis'te ana gündem konusunda gelişmeler
Genel kapsamlı Af yasası yerine belirli suçlar üzerine düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor. Terör, taciz, tecavüz, kadına şiddet, cinayet gibi konuların yasa içerisine dahil edilmeyeceği bekleniyor. Meclis'te AK Parti, MHP, İYİ Parti ve CHP'den yeni açıklamalar geldi.

Genel kapsamlı Af yasası yerine belirli suçlar üzerine düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor. Terör, taciz, tecavüz, kadına şiddet, cinayet gibi konuların yasa içerisine dahil edilmeyeceği bekleniyor. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Af yasası ile ilgili birtakım açıklamalarıyla kamuoyunu heyecanlandırdı. Meclis'te AK Parti, MHP, İYİ Parti ve CHP'den yeni açıklamalar geldi. Af yasası detayları...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Af yasası ile ilgili hükümete, 'Af konusunda titizlikle yönetilmiş bir düzenlemeyi iktidar ile konuşmaya hazırız. Görüyoruz beceremiyorlar, birlikte çözebiliriz' diyerek çağrıda bulundu. Sözlerine şöyle devam eden Kılıçdaroğlu, 'Ancak bu af sadece belli başlı suçları kapsayacak; terör, taciz, tecavüz ve benzeri suçlar kapsam dışı kalacak, kader mahkumlarına yönelik olacaktır. Şunu da peşinen söyleyeyim, Fotoromancı hiç heveslenmesin, heyecan yapmasın. Baronlara da af maf yok.' ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde artan son bir yıldır şiddetli derecede yükselişe geçen Af yasası düzenlemesine yönelik parti liderleri bir araya gelerek ortak çalışma yapılmasına ilişkin çağrıları giderek artmaya başladı. Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran ittifak tarafından yeni düzenlemenin gerçekleşeceği bekleniyor. Af yasasında MHP'nin çalışmalar yürüttüğü diğer partilerinde ortak olmak istediği öğrenildi.

'CİDDİ TUTARLILIK SORUNU VAR'

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Af konusunun gündemlerinde olmadığını buradan Kılıçdaroğlu'na yönelik, 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları arasında ciddi bir tutarlılık sorunu var. Toplumsal talebi gündemine almaktan ziyade daha çok toplumsal sorunları bir gündem değiştirme aparatı olarak görüyor. Genel afla ilgili şu anda bizim bir gündemimiz henüz daha oluşmadı.' dedi. 

Parti yetkilileri arasında karşılıklı diyalog süreci şiddetli ilerliyor. Milliyetçi Hareket Partisi yetkilileri ile AK Parti'den bazı vekillerin de yer aldığı Af yasası düzenlemesine yönelik ekibin yakın tarihte Meclis'te oylamaya sunacağı çalışmalar yürütüldüğü aktarıldı. Af konusunda MHP başı çekerken bazı AK Partili kişilerinde yer aldığı öğrenildi.

'KUL HAKKIYLA KARŞIMA GELME'

Büyük Birlik Partisi Mustafa Destici, Af konusu üzerine dikkat çekici açıklaması:

'Biz af konusunda çok netiz. İlkesel bir duruşumuz var. Kişilerin kişilere karşı işlediği suçlarda devletin af yetkisi kullanmasını doğru bulmuyoruz. Allah bile kulun kula karşı işlediği suçları affetmiyor, 'Kul hakkıyla karşıma gelme.' diyor. Adamın kızını öldürmüş, adamın babasını gasp etmiş, adamın malına çökmüş o adamı devlet niye affetsin? Devlet kendisine karşı işlenen suçlarda af yetkisini kullanabilir ama kişinin kişiye karşı işlediği suçlarda hırsızlık, gasp, adam öldürme, tecavüz, yaralama olsun buralarda devlet affetmemelidir. Hele teröristler, uyuşturucu satanlar ya da teşvik edenler, kadın cinayetleri, çocuklarımızı kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren cinsi sapıklar var, gencecik kadınlarımızı hunharca öldüren sapıklar var. Bunları ne affetmesi ya... Bunları darağacında ipte sallandıracaksın ki öbürüne de ibret olacak. Bu ülkenin polisini, askerini, öğretmenini, kundaktaki bebeği şehit etmişleri sen ne affedeceksin. Bırak affetmeyi, bunları bizim idam cezasını getirip darağacında sallandırmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

AF YASASI HANGİ SUÇLARI KAPSIYOR

Af yasasında kişinin kişiye işlediği suçlar kapsam içine girmeyecek. Devlete karşı işlenen bazı suçlar gireceği belirtildi. Hırsızlık, gasp, adam öldürme, tecavüz, yaralama, terörist, kadın cinayeti, uyuşturucu suçlarını devletin affetmeyeceği vurgulandı. Af yasasına konu olan madde kişinin devlete karşı işlediği suçlar üzerine geleceği tahmin ediliyor.