ABD, İsrail'in Gazze Operasyonlarına Müdahale İhtimalini Değerlendiriyor

ABD, İsrail'in Gazze Operasyonlarına Müdahale İhtimalini Değerlendiriyor
Beyaz Saray'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil hedeflere yönelik operasyonlarına karşı müdahale seçeneklerini değerlendirdiği bildirildi. Detaylar için okumaya devam edin.

ABD'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah bölgesine yönelik olası bir askeri harekatına karşı müdahale seçeneklerini değerlendirdiği öne sürülüyor. NBC'nin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberlere göre, Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın önceden yapılan uyarılara rağmen, İsrail'in sivilleri korumaya yönelik net bir plan olmaksızın Refah'a saldırması halinde, duruma müdahale etmeyi düşünüyor.

Konuyla ilgili olarak, ABD yönetiminin İsrail hükümetine, büyük çaplı bir askeri operasyondan kaçınmaları ve terörle mücadele amacı güden daha ölçülü misyonlar yürütmesi yönünde tavsiyelerde bulunduğu belirtiliyor. Ancak İsrail medyasının son haberlerine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, Refah'ta sivillerin tahliyesini de içeren bir askeri operasyon planını onayladı. Bu durum, İsrail'in ABD'nin önerilerini dikkate almadığını gösteriyor.

Bu gelişmeler, Netanyahu'nun, müttefiki ABD'nin ateşkesi kabul etme yönündeki baskılarına ve Hamas'la yapılan ‘ateşle müzakere’ diplomasisinden sıyrılarak, ordusuna Refah'ı işgal etme planını onaylamasıyla daha da karmaşık bir hal alıyor. Ek olarak, Netanyahu'nun müzakereler için Katar'a bir heyet gönderdiği bilgisi de dikkat çekiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Viyana'da yaptığı açıklamalar, durumun uluslararası boyutta da yakından takip edildiğini gösteriyor. Blinken, arabulucuların esirler ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla ‘kalan boşlukları doldurmak için yorulmadan’ çalıştıklarını yineleyerek, ateşkes çağrılarının önemine vurgu yapıyor.

Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki uzun süredir devam eden çatışmanın yeni bir boyut kazanmasına işaret ediyor. İsrail'in Refah'a yönelik olası bir askeri harekatı, bölgedeki zaten gergin olan durumu daha da kötüleştirebilir. ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendiriyor oluşu, uluslararası toplumun bu tür askeri harekatlara karşı tutumunun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, ABD'nin bu müdahale seçeneklerinin ne olabileceği veya İsrail hükümetinin bu konudaki tepkisinin ne olacağı henüz net değil. Ancak, bu gelişmeler, bölgedeki gerilimin düşürülmesi ve sivillerin korunması için uluslararası çabaların artırılmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.