14 milletvekili partilerinden belediye başkan adayı oldu! Sadece MHP aday göstermedi: Mecliste düzen değişiyor

14 milletvekili partilerinden belediye başkan adayı oldu! Sadece MHP aday göstermedi: Mecliste düzen değişiyor
Siyasi partiler, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi için belediye başkan adaylarını belirlemeye devam ediyor.

Bu süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan 14 milletvekili, partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterildi. Ancak, bu adayların seçilmesi durumunda milletvekilliğinden istifa etmeleri, Meclis sandalye dağılımını etkileyebilir.

AK Parti'den 4 Milletvekili Aday Gösterildi: Sandalye Sayısı Tehlikede

AK Parti, yerel seçimler için 4 milletvekilini belediye başkan adayı olarak belirledi. Bu adaylar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş bulunuyor. Ancak, AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı, adayların seçilmesi durumunda 260'a düşecek.

İyi Parti, Milletvekillerini Belediye Başkan Adayı Olarak Belirledi: Meclis Dengesi Değişebilir

İyi Parti, yerel seçimlerde 5 milletvekilini belediye başkan adayı olarak gösterdi. İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediye başkan adayları arasında yer alan milletvekilleri, seçilmeleri halinde Meclis'teki sandalye sayısını 33'e düşürecek. Parti, 43 sandalye kazandığı 2023 Genel Seçimleri sonrasında istifalar ve ihraçlar nedeniyle 38 sandalyeye sahip.

Saadet Grubu'nun Adayları: Meclis Dengesi Tehlikede

Saadet Grubu, yerel seçimlerde 3 milletvekilini belediye başkan adayı olarak gösterdi. Ancak, adayların seçilmesi durumunda Saadet Grubu'nun Meclis'teki milletvekili sayısı 17'ye düşecek, bu da Meclis'teki grubun düşmesine neden olacak.

CHP'den 2 Milletvekili Aday Gösterildi: Toplam Milletvekili Sayısı Etkilenmeyecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Afyonkarahisar ve Kastamonu büyükşehir belediye başkan adayları için 2 milletvekilini aday gösterdi. Ancak, CHP'nin Meclis'teki toplam milletvekili sayısı 128 olduğu için adayların seçilmesi, Meclis dengesini etkilemeyecek.

MHP Milletvekillerinden Aday Açıklaması Yapılmadı: Meclis'teki Sandalye Sayısı Sabit

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), yerel seçimlerde milletvekili adayı göstermedi. Bu nedenle, MHP'nin Meclis'teki 49 sandalye sayısı değişmeyecek.