Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde bir ilk oldu: Resmen rekor kırıldı

Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde bir ilk oldu: Resmen rekor kırıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın paylaştığı dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin mayıs ayı ihracatında önemli bir artış yaşandı. Bakan Bolat, açıkladığı verilerin tarihin en büyük mayıs ayı ihracatı olduğunu vurguladı.

Mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %11,4 artarak 24,1 milyar doları buldu. Ayrıca, yıllıklandırılmış ihracat rakamları da %2,3 oranında artarak 260 milyar 100 milyar dolara çıktı.

Rekor Kırıldı

Bakan Bolat'ın açıklamalarına göre, Türkiye'nin yıllıklandırılmış ihracatı 260,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

İthalatta Düşüş

İthalat, yıllık bazda %10,3 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşün etkisiyle, dış ticaret açığı yıllık bazda %48 azalarak 6,5 milyar dolara geriledi.

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı

Mayıs ayında Türkiye'nin ihracatının ithalatı karşılama oranı %78,7'ye yükseldi. Enerji hariç hesaplandığında ise bu oran %74,4 olarak gerçekleşti.

Küresel Ekonomik Koşullar

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde düzenlenen törende, küresel ekonomik koşullara ve Türkiye’de açıklanan ekonomik verilere dair bilgi verdi.

Büyüme Verisi

Bakan Bolat, üretim, istihdam, yatırım ve ihracat öncelikleri çerçevesinde oluşturulan programın olumlu sonuçlarını göstererek büyüme verilerine vurgu yaptı.

İhracatın Büyümeye Katkısı

İhracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin büyümeye pozitif katkı sağladığını belirten Bolat, ihracatın büyümeye katkısının 2024 genelinde pozitif olmasını beklediklerini ifade etti.

Makine Teçhizat Yatırımları

Nominal GSYH'nin rekor seviyeye ulaştığını bildiren Bolat, makine teçhizat yatırımlarının güçlü seyrini koruduğunu ve artış serisini sürdürdüğünü açıkladı.

Dış Ticaretin Katkısı

Mal ve hizmet ihracatındaki artışın büyümeye katkısının önemine değinen Bolat, yılın ilk çeyreğinde dış ticaretin büyümeye olan katkısının 1,6 puan seviyesinde olduğunu belirtti.