Son dakika emeklilere büyük müjde verildi! En düşük emekli maaşı 12.500 TL

Son dakika emeklilere büyük müjde verildi! En düşük emekli maaşı 12.500 TL
Türkiye'de milyonlarca emekli ve memur, Temmuz ayında yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda.

Özellikle kök maaşı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli, gelecek zammı büyük bir merakla bekliyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da düzenlenen “Büyük Emekliler Mitingi”nde en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesi gerektiğini vurgulamış ve bu doğrultuda bir kanun teklifi sunmuştu. Bu öneri, emekliler arasında büyük bir yankı uyandırdı.

Hükümetin Planları

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, hükümet bu yılı “Emekliler Yılı” ilan etti ve bütçe imkânlarını dikkate alarak en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL’ye çıkarmayı planlıyor. Temmuz ayında emekli maaşlarına enflasyon farkı dışında bir artış yapılmayacak, ancak kök aylıklarda yasal düzenlemeye gidilecek.

Kök Maaşı 10 Bin TL'nin Altında Olan Emekliler

Kök maaşı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli, ilk 6 ayda alınan yüzde 25’lik enflasyon artışı ile bile maaşlarının 12 bin 500 TL’ye ulaşmadığını belirtiyor. Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak yüzde 25’lik artışı en düşük emekli maaşına da yansıtacak. Böylece, 10 bin TL alan emekliler temmuzdan sonra 12 bin 500 TL alacak. Yeni emekli olacaklar da bu düzenlemeden yararlanacak.

Kanun Teklifi TBMM'ye Sunulacak

Bu konuyla ilgili kanun teklifi, 3 Temmuz’da enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilecek. Bu yılın başında 7 bin 500 TL olan emekli taban aylıkları, 10 bin TL’ye çıkarılmış ve bu rakamın altındaki tüm aylıklar seyyanen artışla 10 bin TL’ye tamamlanmıştı.

Açlık Sınırı ve Emekli Maaşları

Açlık sınırının 20 bin TL’ye ulaşması göz önüne alındığında, planlanan 12 bin 500 TL'lik maaş artışının emeklileri tatmin etmeyeceği açıkça görülüyor. Hükümet, bütçe imkânlarını dikkate alarak emeklilere bunun üzerinde bir zam yapmayı düşünmüyor. Ekstra bir artış için Hazine’nin borçlanması gerekiyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerini Bekleyen Şok

Yılın başında, yerel seçimler de dikkate alınarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam oranlarına 11.68 puanlık refah payı eklenmiş ve toplam zam oranı yüzde 49.25’e çıkarılmıştı. Temmuz ayında memur emeklilerine yapılacak yüzde 7’lik toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 25 civarındaki enflasyon farkına SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı eklenip eklenmeyeceği henüz belirsiz. Eğer eklenmezse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri memur emeklilerinden yüzde 6-7 oranında daha düşük zam alacak.

Bayram İkramiyesi Sabit Kalacak

Türkiye'de 16 milyona yakın emekli, 16 Haziran’daki Kurban Bayramı öncesinde 3 bin TL bayram ikramiyesi alacak. Bayram ikramiyelerinde artış düşünülmüyor. Emekliler, Ramazan Bayramı’nda da 3 bin TL ikramiye almışlardı.