Şimşek, Türkiye'nin politika önceliklerini ve Orta Vadeli Program'ı (OVP) anlattı

Şimşek, Türkiye'nin politika önceliklerini ve Orta Vadeli Program'ı (OVP) anlattı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu, enflasyonla mücadelenin öncelikli hedef olduğunu ve 2026 yılına kadar tek haneli rakamlara indirilmesi için kapsamlı yapısal reformların...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, Türkiye'nin politika önceliklerini ve Orta Vadeli Program'ı (OVP) anlattı, yatırımcılarla yapılan görüşmeleri ve Türkiye ekonomisinin geleceğine dair öngörüleri paylaştı.

Güçlü ve Güvenilir Bir Çerçeve: Orta Vadeli Program

Bakan Şimşek, OVP'nin "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu, programın fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden sağlamayı ve cari açığı azaltmayı amaçladığını söyledi. Nihai hedefin ise sürdürülebilir yüksek büyüme ve herkes için refah olduğunu vurguladı.

Enflasyonla Mücadele Öncellikli Hedef

Şimşek, kısa vadedeki en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirterek, maliye politikasıyla Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. Aylık enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonun ise bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını ifade etti. Bakan Şimşek, 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi için kapsamlı yapısal reformların uygulanacağını ve halkın enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yatırımcı Güveni Artıyor

Şimşek, yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde Türkiye'ye bakış açısının geçen yıla göre değiştiğini ve programın sürekliliğine dair soru gelmediğini, yatırımcıların daha çok programın detaylarına ilişkin bilgi almak istediklerini belirtti. Türk varlıklarına güçlü bir ilgi olduğunu ve piyasanın enflasyon beklentilerinin gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında olduğunu ifade etti.

Siyasi İstikrar ve Yapısal Reformlar

Bakan Şimşek, Türkiye'de Haziran 2028'e kadar seçim olmadığına ve bunun da program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından bolca zaman vereceğini söyledi. Kamu maliyesi alanında Merkez Bankası'nı destekleme konusunda kararlı olduklarını ve programı güçlendireceklerini, ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracaklarını vurguladı.

Dayanıklı Ekonomi ve Uzun Vadeli Avantajlar

Şimşek, Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduğunu, canlı bir özel sektör ve güçlü girişimcilik kültürü bulunduğunu ifade etti. Türkiye'nin emsal ülkelerle karşılaştırıldığında uzun vadede avantajlara sahip olduğunu, küresel borçluluğun büyümenin önünde hız kesen bir faktör olduğunu ve Türkiye'nin borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranının gelişmekte olan ülke ortalamasına kıyasla düşük seyrettiğini kaydetti.

Ticarette Parçalanmadan Faydalanma

Ticaretteki parçalanmalara değinen Şimşek, jeostratejik rekabet ve jeopolitik gerginliklerin parçalanmalara neden olduğunu ve Türkiye'nin bundan faydalanabilecek en iyi adaylardan biri olduğunu vurguladı. Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ile yakın ilişkilerden bahsederek, Türkiye'nin bu bölgelerde önemli bir ticaret ve yatırım merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.