Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni dönem resmen başladı: Tarih bile belli oldu

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni dönem resmen başladı: Tarih bile belli oldu
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), katılımcıların kısmi ödeme alabilmesine yönelik yeni bir dönem resmen başlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz'da başlayacak. İşte detaylar...

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, Bireysel Emeklilik Sisteminde Kısmen Ödeme Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre, BES'te kısmi ödeme dönemi için belirlenen tarih mart sonundan 1 Temmuz'a ertelendi.

Kısmi Ödeme Hakkı ve Koşulları

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkı, en az 5 yıl katılımcı olarak aktif olan kişilere tanınıyor. Bu kişiler, belirli koşullar altında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan tutarı evlilik, konut alımı, eğitim ve doğal afetler gibi durumlarda kısmen çekebiliyorlar.

Kısmi Ödeme Koşulları Belirlendi

Kısmi ödeme koşulları belirlendi. Sözleşmelerini sonlandırmadan, katılımcılar konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikimlerinin yüzde 50'si kadarını kullanabilecekler. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.

Doğal Afet Durumlarında Esneklik

Doğal afet ve eğitim durumlarında kısmi ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Eğitim halinde yapılan kısmi ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak. Doğal afet durumunda ise kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.

5 Yıl Sözleşme Şartı

Kısmi ödemeden faydalanabilmek için sözleşmelerin en az 5 yıl yürürlükte olması gerekiyor. Her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek. Ancak kısmi ödeme başvurusu yapanlar sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacaklar.

Yeni Dönemde BES Katılımcılarına Esneklik

Bu düzenlemeyle birlikte, BES katılımcılarına daha fazla esneklik sağlanıyor. Özellikle belirli hayat olaylarına uygun birikimlerin kısmen çekilmesiyle, katılımcıların maddi durumlarına destek olunması hedefleniyor.