Otomobili olanlar dikkat! Sevindiren haber geldi: Akaryakıta büyük indirim geldi

Otomobili olanlar dikkat! Sevindiren haber geldi: Akaryakıta büyük indirim geldi
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam olarak yansımaya devam ediyor. Bu durum, tüketiciler için benzine ve motorine olan fiyat artışlarını etkiliyor. Bugün akayakıta bir indirim geldi.

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilere yapılan zamlar akaryakıt fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Vergi artışları, akaryakıt fiyatlarındaki zam miktarını belirleyen önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak, 21 Mart'ta benzine 1 lira 50 kuruş, motorine ise 1 lira 30 kuruş, 22 Mart'ta da LPG'ye 50 kuruş zam gelmişti. Bu zamlar, akaryakıt fiyatlarının sürekli değişen dinamiklerini gösteriyor.

Gece Yarısı Motorin İndirimi

Motorin grubuna ise bu gece yarısı itibarıyla 1 liralık indirim geldi. Bu indirim, motorin fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanmasını sağlayacak.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

İSTANBUL

23 Mart itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları şu şekildedir:

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 43.38 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Anadolu Yakası'nda: 41.96 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda: 21,60 TL

İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 43.47 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda: 42.03 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda: 21.68 TL

ANKARA

Ankara'da benzin litre fiyatı: 44.23 TL

Ankara'da motorin litre fiyatı: 42.85 TL

Ankara'da LPG litre fiyatı: 21.85 TL

İZMİR

İzmir'de benzin litre fiyatı: 44.43 TL

İzmir'de motorin litre fiyatı: 43.05 TL

İzmir'de LPG litre fiyatı: 21.90 TL

Seçimlerden Sonra Yaşanan Fiyat Artışları

14 Mayıs seçimleri öncesi benzin litre fiyatı 19,76, motorin litre fiyatı da 18,58 liradan satılıyordu. Seçimlerden bugüne kadar benzine yaklaşık 23 lira, motorine de yaklaşık 24 lira zam geldi. Bu fiyat artışları, tüketicilerin akaryakıt harcamalarındaki artışı gözler önüne seriyor.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplamaların sonucunda, dağıtım firmalarınca belirlenen fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle farklılık gösterebiliyor. Bu süreç, tüketicilerin akaryakıt fiyatlarının belirlenmesindeki karmaşıklığı gösteriyor.