Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Yüzde 65 zam bekleniyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Yüzde 65 zam bekleniyor
Haziran 2022'de kabul edilen geçici kanunla, konut kira zamlarına yüzde 25'lik bir tavan getirildi. Bu uygulama Temmuz 2023'te sona erdi ancak bir yıl daha uzatıldı.

Temmuz ayında kiracılar ve ev sahipleri, kira zamlarının miktarını merak ediyor. Uygulamaya devam edilmezse ya da yeni bir sınır getirilmezse, kira zamları önceden olduğu gibi 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak.

Enflasyon Ortalaması ve Beklentiler

Son olarak açıklanan mart ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık ortalama yüzde 55,91 olarak şekillendi. Temmuz ayında 12 aylık enflasyon ortalamasının ne kadar olması bekleniyor?

TCMB'nin Beklentisi

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarına gelmesi bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi için de yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerekiyor.

Kira Zammı Tahminleri

Verilere bakıldığında kontratını temmuzda yenileyecek olanların tavan zam oranı yüzde 64,6 civarında olurken, ağustos ayındaki yenilemelerde bu oran yüzde 70.9'a çıkacak. Sonraki aylarda ise oran düşecek. Buna baz etkisi neden oluyor.

Adalet Bakanı Tunç'un Açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasının ardından 'sınır kalkıyor' şeklinde haberlerin çıkması üzerine, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama yaptı.

Merkez'in Açıklaması ve Sınırın Uzatılması

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin açıklamasına göre, yüzde 25'lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştır. Herhangi bir resmi kurumdan, "yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına" yönelik bir açıklama yapılmadığı tespit edilmiştir.

TCMB'nin Önerileri ve Uzun Vadeli Etkiler

TCMB'nin Enflasyon Raporu'nda konut fiyatları ve kiraların düşürülmesine yönelik önerilerde bulunmuştu. Metinde kira düzenlemesinin devam etmeyeceği yönünde sinyaller verildi.