Kredi kartı kullananlar dikkat! 31 Mart seçimleri öncesi beklenen oldu: Yeni düzenleme yapıldı

Kredi kartı kullananlar dikkat! 31 Mart seçimleri öncesi beklenen oldu: Yeni düzenleme yapıldı
Bankalar, kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Seçimlerin ardından alınan kararlar, taksit sayılarından limit sınırlarına, nakit avans uygulamalarından ihtiyaç kredisi faiz oranlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Bankalar, nakit avans taksit sayısını 12'den 3'e indirme kararı aldı. Aynı zamanda, kredi kartında nakit avans çekimini de kart limitinin yüzde 25'ine sınırlama kararı bankalar tarafından uygulanacak.

Bankalar Politika Değişikliğine Gidiyor

Kredi kartlarındaki düzenlemelerle eş zamanlı olarak, ihtiyaç kredilerinde de faiz oranlarında artış yaşanıyor. Bazı bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranlarını yüzde 5'in üzerine çıkardığı belirtiliyor.

Kredi Kartı Harcamalarındaki Yükselişi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kredi kartı harcamalarındaki artışı değerlendirdi. Karahan, enflasyon raporu toplantısında, kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kredi Kartları İçin Düzenleme Yolda

TCMB başkanlığı görevine yeni başlayan Karahan, kredi kartlarındaki artışa dair sorulara şu yanıtı verdi: "Kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

Limit Belirlerken Kurallara Uyulmalı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarındaki limit belirleme konusunda bankalara uyarılarda bulundu. "Merkez Bankası'nın yapacağı birtakım çalışmalar var. Limit belirlerken, gerçekçi beyan, belgeye dayalı olması gerekiyor. Bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemlidir." ifadelerini kullanan Şimşek, bankaların kendi kurallarına göre limit belirlememesi gerektiğini vurguladı.

Kredi Kartları ve Taksit Sayıları İçin Yeni Düzenlemeler Geliyor

Uzmanlar, kredi kartı limitleri ve taksit sayılarına yönelik yeni düzenlemelerin gelebileceğini öne sürüyor. Özellikle seçim sonrası, bankaların politika değişikliğine giderek kredi kartı kullanımını sınırlama yolunda adımlar attığı belirtiliyor.

Bankalar Sessiz Sedasız Düzenlemeleri Hayata Geçiriyor

Ekonomist Murat Muratoğlu, bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısını düşürmesini "Seçime kadar bile dayanamadı!" şeklinde yorumladı. Muratoğlu, bu adımların enflasyonla mücadele kapsamında atılan önlemler olduğuna dikkat çekti.