Kira sınırı da bir işe yaramıyor! Kira artışları açıklanan son raporlara göre %900 arttı!

Kira sınırı da bir işe yaramıyor! Kira artışları açıklanan son raporlara göre %900 arttı!
Ev sahipleri enflasyonu sebep gösteriyor kirayı arttırmak istiyor, kiracı da enflasyonu sebep gösteriyor kirayı arttırmak istemiyor. Tartışmaların sonu ise hep adliye koridorlarında bitiyor. Alınan %25 sınırda sorunlara çare olmazken son açıklanan verilerle yeni tavsiyeler geldi.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında artan tartışmazlıklar ve büyüyen tartışmaların sonu hep adliye koridorlarında bitiyor. Ev sahibi kirayı arttırmak istiyor, kiracı arttırmak istemiyor. Her ikisinin de tek ve ortak bir sebebi var enflasyon ve geçinememe sıkıntısı. Tüketici Birliği Federasyonu ise son açıklanan oranlar ışığında bu konuda yeni tavsiyelerde bulundu. İşte tüm detaylar…

Açıklanan oranlara göre konutta artış %900’lere ulaştı!

REIDIN'in 2023 Ağustos konut Kira Değerleri Araştırmasına göre, Türkiye genelinde Konut Kira Değeri 2023 Ağustos ayında temmuza göre ortalama yüzde 10.04, geçen yılın aynı dönemine göre ise ortalama yüzde 137.24 oranında arttı. Bununla beraber Türkiye genelinde 2018 Ağustos’tan bugüne kadar geçen 5 yıl içerisinde konut kira fiyatlarındaki nominal artış %891.67 oranında oldu.

Konuya ilişkin Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu Başkanı Yunus Emre Bitmez’den gelen açıklamalar ise bu tartışmaların her geçen gün derinleştiği yönünde oldu. Yunus Emre Bitmez yaptığı açıklamalarda;

Ülkemizin yarıdan fazlası kiracıdır. 10 kişiden 7’sinin kira ve depozito ödemek için yeterli maddi olanakları bulunmamaktadır. Hane halkı gelirinin yarısı kira ödemek için kullanılıyor. 10 kişiden 7’si, kira miktarı konusunda kiralayan ile uyuşmazlık yaşamıştır. Kiralayan ile uyuşmazlık yaşayan kiracıların tamamına yakını, kira bedelinin yüzde 75-100 artırılması talebiyle karşılaşmıştır. Kiralayan ile uyuşmazlık yaşayan kiracıların yarısı, kiralayanın yüksek oranlı zam isteklerini kabul etmek zorunda kalmışlardır.” Dedi.

Çözüm olarak ise…

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu Başkanı Yunus Emre Bitmez yaptığı uzun değerlendirmeler sonucunda şu 5 maddeyi tavsiye olarak sıraladı.

  • Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin ödediği çevre ve temizlik ve benzeri tüm vergilerin artan oranlarda ek vergiye tabi tutulması.
  • Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin kira gelirlerinden ödedikleri verginin artan oranlarda ek vergiye tabi tutulması.
  • Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin yeni edinecekleri konutlar için tapu işlem ve harçlarının artan oranlarda alınması.
  • Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin yeni edinecekleri konutlar için konut kredisi kullanmaları durumunda, faiz ve masrafların daha yüksek alınması.
  • Kira geliri ile geçimini sağlayan kişileri mağdur eden yüzde 25 artış sınırı uygulamasından vazgeçilmesi.