İran İsrail'e saldırdı! Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırdı

İran İsrail'e saldırdı! Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırdı
Altın fiyatları, İsrail ve İran arasındaki gerilimin artması ve olası sıcak çatışma riskinin yükselmesiyle rekor seviyelere ulaştı.

Külçe altın değer kazanarak 2.400,67 dolara yükselirken, gümüş ise Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü. Wall Street Journal'ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, İsrail, Suriye'deki diplomatik binasına düzenlenen saldırıya misilleme olarak İran'dan gelecek bir saldırıya karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Bu durum, bölgedeki gerilimin daha da tırmanabileceği endişelerini arttırıyor.

Yatırımcıların Tercihi: Altın ve Jeopolitik Riskler

Mohamed A. El-Erian, Altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesinin nedenlerinden birinin, yatırımcıların ABD enflasyon endişeleri karşısında jeopolitik risklere karşı altını güvenli liman olarak görmeleri olduğunu belirtti. Bu durum, altın fiyatlarının güçlenmesine katkı sağlıyor.

Merkez Bankalarının Rolü: Gümüş Fiyatlarını Desteklemesi

Değerli metaller arasında yer alan gümüş, Çin ve diğer merkez bankalarının pahalı metal alımlarını artırmasıyla destek buluyor. Ayrıca, Orta Doğu ve Ukrayna'daki artan jeopolitik riskler de gümüş fiyatlarını yukarı yönlü etkiliyor.

Fed'in Faiz Politikası ve Ekonomik Görünüm

Yatırımcılar, Federal Rezerv'in 2024 yılı için faiz indirimlerinin kapsamını değerlendirirken, ekonominin güçlü enflasyon verileri karşısında bu görünümünü yeniden gözden geçiriyor. Bu durum, altın ve diğer değerli metallerin fiyatlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.

Spot Altın ve Gümüş Fiyatlarında Yükseliş

Spot altın Londra saati ile 09:43'te ons başına 2.396,11 dolardan işlem görürken, gümüş ons başına 29,2295 dolara kadar yükseldi. Platin ve paladyum da Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem görmesine rağmen yükseldi.