Faiz İndirimi Beklentileri ve ABD Doları Baskısı Karşı Karşıya

Faiz İndirimi Beklentileri ve ABD Doları Baskısı Karşı Karşıya
Yeni Zelanda doları, Fed'in faiz indirimi şüpheleri ve ABD dolarının toparlanmasıyla geriledi. RBNZ enflasyona odaklanırken, Ağustos ayında faiz indirimi olasılığı halen gündemde.

Yeni Zelanda doları (NZD), hafta başındaki kazanımlarının bir kısmını geri vererek 0,601 dolar civarına geriledi. Bu gerileme, Federal Reserve yetkililerinin bu yıl olası faiz indirimlerinin gidişatına dair şüphe yaratması ve ABD dolarının toparlanmasıyla gerçekleşti. Buna karşın, "kiwi" olarak da bilinen Yeni Zelanda doları, Avustralya dolarının genel gücünden ve ABD dolarındaki yakın zamanda yaşanan düşüşten faydalanarak bu hafta yükselmeye hazırlanıyor.

RBNZ Enflasyona Odaklanıyor:

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) Başkanı Adrian Orr, bu hafta başında merkez bankasının enflasyonu kontrol etme işine odaklandığını söyledi. Orr, merkez bankasının enflasyonu hedef aralığına döndürme yolunda ilerlediğini de ekledi. Piyasalar şu anda RBNZ'nin, enflasyondaki düşüş ve dördüncü çeyrekte ülkeyi teknik resesyona sokan sürpriz ekonomik daralma nedeniyle Ağustos ayında faiz indirimine başlayacağına dair bahis oynuyor.

Faiz İndirimi Beklentileri:

RBNZ, resmi nakit faiz oranını Mayıs 2022'den beri 4,25 puan artırarak enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak son zamanlarda enflasyondaki düşüş ve ekonomik daralma endişeleri, merkez bankasının Ağustos ayında faiz indirimine gidebileceği spekülasyonlarına yol açtı.

ABD Doları Baskısı:

ABD doları, Federal Reserve'in faiz artırımlarına devam etmesi ve küresel risk iştahındaki azalma nedeniyle son zamanlarda değer kazandı. Bu durum, diğer para birimleri üzerinde baskı yaratarak Yeni Zelanda dolarının da değer kaybetmesine neden oldu.

Avustralya Dolarının Gücü:

Avustralya doları, son zamanlarda emtia fiyatlarındaki yükselişten ve Çin ekonomisinin toparlanmasından destek alarak değer kazandı. Bu durum, Yeni Zelanda doları üzerinde de bir miktar yukarı yönlü baskı yarattı.

Sonuç:

Yeni Zelanda doları, ABD doları ve faiz indirimi beklentileri ile Avustralya dolarının gücü arasında sıkışmış durumda. Önümüzdeki haftalarda, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına dair tutumu ve Yeni Zelanda ekonomisinin performansı, Yeni Zelanda dolarının gidişatını belirleyecek en önemli faktörler arasında yer alacak.

Ek Bilgiler:

  • RBNZ'nin resmi nakit faiz oranı şu anda %4,25.
  • Yeni Zelanda'da enflasyon oranı son 12 ayda %7,2'ye yükseldi.
  • Yeni Zelanda ekonomisi dördüncü çeyrekte %0,2 oranında daraldı.