500 ve 1000 TL'lik Banknotlar gelecek mi? Sürpriz açıklama yapıldı

500 ve 1000 TL'lik Banknotlar gelecek mi? Sürpriz açıklama yapıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan, enflasyon raporunda yapılan güncellemeleri ve gelecek döneme ilişkin tahminleri paylaştı. Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı yönlü güncellediklerini belirtti. Buna göre, enflasyon tahmini yüzde 38'e çıkarıldı. Ancak 2025 ve 2026 tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı ve bu yıllar için yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde tahminler korundu.

500 ve 1000 TL Banknotlar İle İlgili Soruya Yanıt

Toplantının soru-cevap bölümünde TCMB Başkanı'na 500 ve 1000 TL banknot basılmasıyla ilgili soru yöneltildi. Karahan, bu konuda teknik değerlendirmelerin yapılacağını ve mevcut banknot kompozisyonunun yakından takip edildiğini belirtti. Gerektiğinde girişimde bulunacaklarını ifade etti.

Banknot Basımı Kararı Teknik Değerlendirmelere Bağlı

Başkan Karahan, 500 ve 1000 TL banknotların basılmasıyla ilgili kararın teknik değerlendirmelere bağlı olduğunu vurguladı. Üst kupür banknotlara ihtiyaç olup olmadığının birçok faktöre bağlı olduğunu söyledi. Bu konuda gerekli adımların atılacağını belirten Karahan, düzenleme yetkisinin BDDK'da olduğunu ve gerekirse kendilerinin de açıklama yapabileceğini ifade etti.

Kırılganlıkları Artırmayacak Şekilde Hareket Edilecek

Başkan Karahan, banknot basımının kırılganlıkları artırmayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Bu konuda dikkatli hareket etmenin önemine değinen Karahan, gerektiğinde gerekli adımların atılacağını ve toplumun beklentileri doğrultusunda hareket edileceğini belirtti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu tanıtım toplantısındaki açıklamaları, ekonomi ve finans dünyasında merakla beklenen konuları aydınlattı. İlerleyen dönemlerde alınacak kararlar ve ekonomik gelişmelerin nasıl şekilleneceği ise yakından takip edilecek.