Bundan sonra okullarda dersler nasıl olacak? Ayrıntılar açıklandı: İşte okullardaki yeni dönem

Bundan sonra okullarda dersler nasıl olacak? Ayrıntılar açıklandı: İşte okullardaki yeni dönem
Türkiye'de eğitim alanında önemli bir adım atılarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne sunuldu.

Bu yeni taslak, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlandı ve matematik ile algoritma-bilişim ilişkisini matematik öğrenme ve öğretme süreçlerine hizmet edecek şekilde kurgulandı.

Matematik Öğrenme ve Öğretme Süreçlerine Hizmet Eden Bir Yaklaşım

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde matematik alan becerileri ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerini kapsayan süreç bileşenleri ile modellenebilen beceriler dikkate alınarak belirlendi. Bu yeni yaklaşımın, matematiği korkutan değil sevilen, ezberleten değil keşfedilen bir ders haline getirmeyi amaçladığı vurgulandı.

Matematiksel Alan Becerileri

Yeni müfredatta yer alan 5 matematik alan becerisi şu şekilde planlandı: "matematiksel muhakeme", "matematiksel problem çözme", "matematiksel temsil", "veri ile çalışma ve veriye dayalı karar verme", "matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma".

Öğretmenlerin Programı Anlamlandırması İçin Destek

Program, öğretmenlerin yeni yaklaşımı anlamalarını sağlayacak ve sınıf içi uygulamalarına ışık tutacak her türlü açıklamayı program metninde yer aldı. Bu sayede, öğretmenlerin yeni müfredatı etkili bir şekilde uygulamaları amaçlandı.

İlkokul Matematik Müfredatı

İlkokul matematik müfredatında, öğrenme hedefleri tahmin, zihinden işlem ve prosedür şeklinde devam eden öğrencinin matematiksel muhakeme gücünü ve düşünme becerilerini öne çıkaran bir aşamayla verildi. Yeni program, öğrencilerin sayı hissi ve sayı kavramının gelişimini dikkate alarak tasarlandı.

Ortaokul Matematik Müfredatı

Ortaokul matematik dersi öğretim programında, parçalanmış kazanım yapısından çıkılarak bütüncül bir içerik yapısına geçildi. Programın işlemsel yönüyle öğrencileri zorlayıcı içerikler ortaöğretime taşındı ve disiplinler arası ilişkileri destekleyecek içerik ve yaklaşımlar ön plana çıkarıldı.

Lise Matematik Müfredatı

Lise matematik dersi öğretim programı da çağın bilimsel gelişmeleri ve beceri temelli program yaklaşımı doğrultusunda yeniden şekillendirildi. Program, işlemsel yükü fazla olan ve anlamlı öğrenmelere hizmet etmeyen içeriklerin gözden geçirilmesiyle oluşturuldu. Özellikle limit ve türev kavramlarına daha kapsamlı şekilde yer verildi ve integral kavramı programdan çıkarıldı.