YKS EK Tercih Yapacaklar Dikkat! Hangi Bölümlerde Boş Kontenjan Kaldı?
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleşemeyen kişiler ek tercihleri deneyecek. Ek tercih yapılabilen boş kontenjanlar hangileri?
Geçtiğimiz günlerde yapılan tercihler sonrasında öğrencilerin bir kısmı bir yükseköğretim programına yerleşirken bir kısmı ise yerleşemedi. Yerleşemeyen öğrenciler ek tercihleri beklerken, kontenjanların neredeyse hepsinin dolması nedeniyle sorun yaşamaya başladı. YKS'de barajın kaldırılmasıyla birlikte inanılmaz bir yığılmanın olması sonucunda sıralamalar büyük oranda oynadı.
Tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra üniversite kontenjanlarının doluluk oranı yüzde 99 olarak açıklandı. Açıköğretim fakültelerinde ise hiçbir boş kontenjan kalmadı. Öğrenciler bu duruma tepki gösterirken yeni ek tercih yapacak kişiler, üniversitelerdeki boş kontenjanlara bakmaya başladı. 2022 yılında toplam üniversite kontenjanı 1 milyon 22 bin 45 olarak belirlendi. Tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında yerleşen öğrenci sayısı 850 bin civarlarında gerçekleşti. Yapılan incelemelere göre hala boş olarak gözüken 172 bin 45 kontenjan bulunmakta. Öğrenciler bu kontenjanlardan kendilerine uygun olanı seçerek ek tercihlerini gerçekleştirebilecekler. Ek tercih için verilen süre 22 Ağustos'ta başlayacak ve 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Ek tercih yapacak öğrencilerin bu tarihler arasında Ösym sitesine giriş yaparak tercih alanlarını talepleri doğrultusunda doldurması gerekmektedir.
2022 YKS Ek Tercih Boş Kontenjanlar Hangileri?
6 bin 441 İnşaat mühendisi kadrosunun yüzde 65.6'sı doldu.
616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu. Yüzde 57.5'lik kontenjan boşta kaldı.
Tüm mühendisliklere 3 bin civarında boş kontenjan olduğu görüldü.
Mimarlıkta yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 koıntenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
Bilgisayar mühendisiliğinde ise devlette 19 , özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.
Öğrenciler 22-26 Ağustos tarihlerinde boş kontenjandaki bölümleri seçerek tercihlerini gerçekleştirebilecek.
Bakmadan Geçme