Yılın en büyük ikinci zammı mı geliyor? Elektriğe yüklü zam iddiası! Hangi tarihte gelecek? Türkiye'de yeni yıldan itibaren ciddi oranda artış gösteren enerji maliyetlerine Ağustos ayı güncellemesi geliyor. Buna göre ise elektriğe zam geldiği resmen gündeme bomba gibi düştü. Vatandaşların elektrik faturalarını ödemekte zorlandığı dönemlerde yaşanan artışlar Türkiye'de büyük ses getirmişti. Özellikle 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile geçerli olan büyük zam sonrasında Türkiye'nin dört bir tarafında tepkiler gelmeye devam ederken elektrikte ki bu fiyat artışı herkesi şaşırtmıştı. Zam haberi gündeme bomba gibi düşerken hangi tarihten itibaren uygulanacağı ise araştırılmaya başladı. İşte detaylar!
ÜST LİMİTTE ARTIŞ
Türkiye'de elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi enerji sektörlerine zam üstüne zam geliyor. Elektriğin serbest piyasa teklif fiyatlarında üst limit 3,75 TL'den 4 TL'ye yükseldi. Bu artış sonrasında ise sanayicilerle ticarethanelerin elektrik faturalarına ve vatandaşın da cebine yansıması bekleniyor. Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre hükümet kanadında elektrik fiyatlarında zam baskısı her geçen gün artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yeni karar ile birlikte serbest piyasalarda verilen fiyat tekliflerin azami limiti kilovatsaati (kWh) 3.75 TL'den 4 TL'ye yükseltildi. Üst limitlerde yapılan bu zam sonrasında ise sanayiciler ile ticarethanelerin elektrik faturalarının daha da artacağı ve şirketlerin ise artan bu maliyeti ürünlerine zam olarak yansıtacakları için birçok ürünlerde zam dalgasını yaşanacağı söyleniyor.
EPDK'nın aldığı ikinci kararlarda ise mesken ve tarımsal sulamalarda kullanılan elektriğin Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limiti de 7 milyon kwH/yıldan 100 milyon kwH'e çıkartıldı. Bu karar sonrasında elektrik alma sınırı 7 milyon kwh'den 100 milyon kwh'e yükseltilmiş oldu.
AĞUSTOS'TA ZAMLI TARİFELER AÇIKLANIRSA SÜRPRİZ OLMAZ
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski kurul üyesi Olgun Sakarya ise “Ekim ayı beklenmeden ağustosta yeni zamlı tarifeler açıklanırsa sürpriz olmaz. Ekim ayı beklenirse zam oranı daha da artacaktır. Özel sektör elektrikte ithal kaynak bağımlısı üretim altyapısına mahkum. TL’nin döviz kurları karşısındaki değer kaybına seyirci kalınmasının sonuçları vatandaşa önümüzdeki günlerde doğal olarak zam olarak yansıyacak. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Üretim ve dağıtımda bir an önce kamusal yapıya dönülmesi şart olmuştur” dedi.