• Haberler
  • Gündem
  • Yaşlı Adame 40 Milyonluk Sahte Senet Dolandırıcılığı: 'Hayatımı Kurtaran Görevli'

Yaşlı Adame 40 Milyonluk Sahte Senet Dolandırıcılığı: 'Hayatımı Kurtaran Görevli'

83 yaşındaki Tevfik Sutaş, İzmir'deki yazlık evine gelen kargoda imza attıktan sonra 40 milyon TL'lik sahte senetle dolandırılmaya çalışıldı. Görevlisinin dikkatliliği sayesinde dolandırıcılık ortaya çıktı.

İstanbul'da yaşayan 83 yaşındaki Tevfik Sutaş, İzmir'deki yazlık evine gelen kargoda imza attıktan sonra 40 milyon TL'lik sahte senetle dolandırılmaya çalışıldı. Sutaş'a, 2023 Temmuz ayında icradan gelen tebligatla, bir senede dayalı 8 milyon TL'si faiz olmak üzere 40 milyon TL tutarında icra takibi başlatıldığını öğrendi.

Sutaş, avukatı Fırat Ay aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı ve İstanbul 34'üncü İcra Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na da şikayette bulunuldu. Savcılığın soruşturması sonrası şüpheliler M.Ö. ve O.D. hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Yakalanan şüpheliler, polisteki ifadelerinde Tevfik Sutaş'a elden bu parayı borç verdiklerini öne sürdü. İfadelerin ardından şüpheliler serbest bırakıldı.

Savcı dosyayı bilirkişi incelemesine gönderdi. Bilirkişi heyeti, başka amaçla atılmış imzadan faydalanmak suretiyle elde edilmiş sahte bir senet olduğu ve bu yöntemin de "Pencere yöntemi" adı verilen ve sık karşılaşılan bir sahteciliğin bulguları olduğu yönünde tespit yaptı. İcra takibi dururken, konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

Yaşadıklarını anlatan Tevfik Sutaş:

"İzmir'deki dairemin görevlisi beni aradı. 'Tevfik Bey adınıza bir ödeme emri geldi icradan. Ben aldım onu sizin adınıza, gelince vereceğim' dedi. Geriye göndermemiş, muhtara göndermemiş.

O görevlinin yaptığı bana büyük bir iyilik. Görevli hayatımı kurtardı. Görevli o mektubu almayıp muhtara gönderseydi, tebligat benim elime geçmiş sayılacaktı. Ben de 40 milyon borcu kucağımda bulacaktım.

Hemen süresi içerisinde itiraz ettik. Benim böyle bir borcum yok, ben bu insanları tanımıyorum. Savcılığa da suç duyurusunda bulundum. Şüpheliler ifade verdi. Beni tanıdığını söylemiş. İnşaat yaptığımı ve borç para istediğimi beyan etmiş.

Bana para verdiğini söylemiş. Bunu söyleyen yeşil kartlı, evsiz barksız biri. Bunları da şüphelileri araştırınca öğrendik.

Yapılan incelemesinde senedin kare kutu içine imza almak suretiyle kargo veyahut başka bir tebligat teslim edilerek yapıldığı ortaya çıktı. Bu olaydan sonra artık gelen bu tür teslim formu ya da tebligatları imzalamıyorum. Benim, ağzım yandı, başkalarınınki yanmasın. Benim gibi mağdur olmak istemiyorlarsa, bu tür evrakları imzalarken dikkatli olsunlar."

Avukat Fırat Ay:

"Tevfik Sutaş'a 40 milyon TL'yi elden borç olarak verdikleri yönünde bir iddiada bulundular. Tabii bu iddianın, biz, hayatın olağan akışı kavramına uygun olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bu para, 150 kilo bandında bir ağırlığa sahip. Ayrıca Tevfik Sutaş'ın böyle bir para almasını gerektirebilecek bir ihtiyacı da yok. Kendisinin yaşlı olmasından kaynaklı hedef olduğunu düşünüyoruz.

Son zamanlarda sıkça kullanılan pencere yöntemi ile yani kağıdın altına senet konularak bu dolandırıcılık gerçekleşmiş. Vatandaş kargoya imza attığını zannederek alttaki senede imzalıyor. Bir evraka imza attıkları zaman muhakkak o imzanın, o kağıdın arka tarafında başka bir kağıt olup olmadığını elleriyle mümkün olunca kontrol etsinler...

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!