Enflasyon düşük gösteriliyor iddiaları ile adeta hedef haline gelen TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, iddialara ilişkin Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş'a açıklamalarda bulundu.
84 MİLYONA KARŞI SORUMLUYUM
Enflasyon iddialarına ilişkin açıklamasında: "Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor.
Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi? ifadelerini kullandı.
KURUM İÇİNDE HİÇKİMSE SESSİZ KALMAZ
Enflasyon rakamları ile oynanmasına sadece kendisinin değil kurum içindeki hiçkimsenin sessiz kalmayacağını söyleyen Dinçer: "Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin.
Siz sanıyor musunuz ki TÜİK'te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde çalışan yüzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan çok farklı bir açıklama yapılmasını sineye çeker, hiç sesini çıkarmaz." dedi.
ENFLASYON VERİLERİ DEVLET SIRRI DEĞİL
Enflasyon rakamlarıyla oynanmasına ilişkin: " 'TÜİK enflasyonu aslında yüksek hesaplıyor ama baskılar yüzünden düşük oran açıklanıyor' Peki hiç düşünülmüyor mu, hesaplanan doğru oran yıllar yılı nasıl oluyor da hiç sızmıyor? TÜİK yıllardır enflasyonu hesaplanandan düşük açıklayacak ama orada çalışan hiç kimse bunu eşine, dostuna, bir basın mensubuna söylemeyecek.
İstatistiki verilerden söz ediyoruz; devlet sırlarının muhafaza edildiği bir kurumdan değil! Bir hesaplamanın yanlış yapıldığını söylemek, ileri sürmek başka bir şey; hesaplamanın doğru yapılıp açıklanan oranın çarpıtıldığını söylemek başka bir şey. İlkini ileri sürebiliriz, eleştirilecek yönler bulabiliriz; muhtemelen vardır da. Ama ikinci; çok iddialı bir yaklaşım. Bunu da iddia edebiliriz ama arada bir de düşünelim; 'TÜİK nasıl bir kurum ki hesapladığı doğru oranları hiç sızdırmadan yıllardır gizlemeyi başarıyor' diye" açıklamasında bulundu.