TÜİK, milyonlarca gencin beklediği o istatistikleri yayımladı. TÜİK tarafından paylaşılan veriler ile en az iş arama süresi olan ve maaş oranı en yüksek olan bölümler duyuruldu. Vatandaşların merakla beklediği o bölümler az önce TÜİK tarafından açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021" başlığı ile yayınlanan istatistiklerde 2011 yılı ila 2020 yılları arasında Türkiye'de bir yükseköğretim bölümünün ön lisans ya da lisans derecesinden mezun olan ve ilgili dönemde işe alınan kişilerin kayıtları karşılaştırılarak ilgili eğitim bölümlerinin istihdam oranları ve iş bulma süreleri vatandaşlara grafik halinde sunuldu.
En Yüksek İstihdam Oranı Sağlık ve Refah'ta
Lisans mezunlarının mezun oldukları bölümlerin ilgili dönemlerde en kısa sürede iş bulma ve en çok istihdam edilme oranı olarak açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan 2011 ila 2021 yılları arasındaki "Eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranı (Lisans), 2021" kapsamında istihdam oranı ortalama %71,1 olarak açıklanmış ve ilk beşte;
- Sağlık ve Refah
- Eğitim
- Mühendislik, İmalat ve İnşaat
- Bilişim ve İletişim Teknolojileri
- Doğa Bilimleri, Matematik ve İstatistik
olarak bulunmuştur.
En yüksek istihdam olma oranına sahip lisans bölümü İşitme Engelliler Öğretmenliği bölümü olarak açıklandı. Özel eğitim öğretmenlerinin iş bulma oranları oldukça yüksekken en hızlı iş bulan bölümler de açıklandı.
En Hızlı İş Bulan Bölümler
İlk iş bulma süresi adlandırılan bu istatistik verisinde 7,7 ay içerisinde iş bularak en erken iş bulan üniversite alanı Sağlık ve Refah alanları oldu. Sağlık ve Refah alanını 10,9 ay ile Eğitim takip etti.
Aylık Kazancı En Yüksek Olan, En Çok Maaş Alan Bölümler
TÜİK tarafından açıklanan bu yeni veriler kapsamında en yüksek maaş alma oranına sahip olan bölümler de açıklandı. Çok sayıda öğrencinin merak ettiği en çok aylık maaş alan bölümlerin sırası şu şekilde;
- Pilotaj
- Havacılık ve uzay mühendisliği
- Gemi makineleri işletme mühendisliği
- Matematik mühendisliği
- Uçak mühendisliği