• Haberler
  • Gündem
  • Son dakika birçok şehirde yasaklandı! Bugün itibari ile tamamen yasaklandı: Giriş ve çıkışlara izin verilmiyor

Son dakika birçok şehirde yasaklandı! Bugün itibari ile tamamen yasaklandı: Giriş ve çıkışlara izin verilmiyor

Ortaya çıkan hastalık nedeniyle giriş çıkışların yasaklandığı belirtildi. Bulaşıcı olduğu belirtilerek verim kayıplarına yol açabileceği de bildirildi.

Kahramanmaraş ve çevre illerini etkileyen şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketleri kısıtlandığı belirtilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından komisyon kararı alındığı bildirildi. Bu karar kapsamında il içi ve il dışı hayvan nakilleri ile borsalar ve pazarlara hayvan giriş-çıkışlarını ikinci bir emre kadar yasaklandığı ifade edildi. Bu doğrultuda hastalığın büyükbaş hayvanlarda bulaşıcı olduğu ve verim kayıplarına yol açabileceği aktarıldı.

BULAŞMA RİSKİ ARTTI

Şap hastalığı, hayvanlarda ağız, ayak, meme ve genital bölgelerde yaralara neden olan viral bir enfeksiyon olduğu belirtilerek özellikle yeni sirküle olan SAT-2 Suş’u, büyükbaş hayvanlarda oldukça bulaşıcı seyrettiği bildirildi. Tüm bunlarla beraber Kahramanmaraş’a komşu illerde hastalığın görülme sıklığı ve yayılma hızı arttığı ifade edilerek bunun da diğer hayvanlara bulaşma riskini arttırdığı bildirildi.

GİRİŞ - ÇIKIŞ YASAKLANDI 

Vali Yardımcısı İbrahim Şenkon başkanlığında toplanan komisyon bu riski azaltmak için bazı kararlar aldı. Bu noktada hayvan hareketlerine kısıtlama getirdi. İkinci bir emre kadar il içi ve il dışı hayvan nakilleri ile borsalar ve pazarlara hayvan giriş-çıkışları yasaklandığı duyuruldu. Kararın hem hayvan sağlığını hem de yetiştiricilerin gelirlerini korumayı amaçladığı bilgisi de paylaşıldı.

HEKİMLER BİLGİ VERMEYE BAŞLADI

Hastalıkla mücadele kapsamında ayrıca aşılama ve karantina tedbirleri de uygulanacağı aktarılarak veteriner hekimler, yetiştiricilere hastalık ve alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi vermeye başladığı ifade edildi.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!